Féltucatszor a dobogó tetején

Hat arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel zárta a magyar küldöttség az eindhoveni rövid pályás úszó Európa-bajnokságot, amely így méltó folytatása volt az augusztusi, budapesti nagymedencés Eb-nek. A nemesfémtermelés még idén folytatódhat, hiszen alig két hét múlva, Dubajban kezdődik a vb, ugyancsak 25 méteres medencében.

Munkatársunktól
2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön két arany, pénteken egy-egy arany és ezüst volt a magyar éremmérleg az eindhoveni rövid pályás úszó Európa-bajnokságon. A sorminta szerencsére szombaton is folytatódott, méghozzá két arannyal és egy bronzzal. Utóbbit első felnőtt világversenyén Biczó Bence szállította 200 méter férfi pillangón 1:53.75 perces idővel az osztrák Dinko Jukic és a német Tim Wallburger mögött. A pécsi tehetség augusztusban Szingapúrban megnyerte ugyanezt a számot az 1. ifjúsági olimpián, akkori idejénél (1:55.89 p) most több mint két másodperccel jobbat úszott.
Ami a győzelmeket illeti, Verrasztó Evelyn második eindhoveni diadalát aratta, 200 méter női vegyes után 100-on (59.53 mp), miután egy testhossznyi hátrányát mellen és gyorson behozva négy századdal megelőzte a hazai medencében tempózó, világrekorder holland Hinkelien Schreudert. „Azt sejtettem, hogy az ellenfelek keményen elkezdik, bár azért kicsit jobban elmentek, mint számítottam. A mellúszás viszont nagyon összejött. Érdekes, tavaly mindenáron meg akartam nyerni ezt a számot, de nem ment, most annyira nem izgatott, és sikerült” – mondta.
Mutina Ágnes sikeréhez az is kellett, hogy az előfutamok során a 400 gyors olasz favoritja, Federica Pellegrini 150 méternél – vélhetőleg pszichés problémák miatt – nemes egyszerűséggel kimászott a medencéből. Ezek után a döntőben honfitársnőnk elbírta a frissen jött esélyesség terhét, s egy másodperces előnnyel győzött (4:01.25 p). Ugyanebben a számban Kapás Boglárka 4. lett. „Az utolsó hossz már nagyon fájt, de azt hajtogattam magamban, csak nem érnek utol. Külön öröm, hogy itt, Eindhovenben sikerült megnyernem életem első felnőtt Európa-bajnoki címét, hiszen két éve ugyanebben az uszodában szereztem az első érmemet” – értékelt boldogan Mutina.
A tegnapi zárónapon ő és Verrasztó Evelyn 200 méter gyorson, Dara Eszter és Jakabos Zsuzsanna 100 m pillangón, illetve utóbbi még 400 m vegyesen ugrott a medencébe az újabb éremszerzés reményében. Jakabos aztán vegyesen meg sem állt a dobogó tetejéig. A korábban 200 m pillangón is első, 21 éves pécsi klasszis – most már dukál neki e cím – a második legjobb idővel került a fináléba, ahol a pillangó után még másodikként fordult, ám háton feljött az élre, és bár mellen visszaesett harmadiknak, gyorson remekül hajrázott, és 4:29.78-cal elsőként csapott a célba.
Ez volt a hatodik magyar arany Eindhovenben, de az érmek száma még gyarapodott: Verrasztó Evelyn 1:54.39 perccel bronzot nyert 200 gyorson, Mutina Ágnes ugyanitt negyedik lett. Utolsó érdekeltségünk, a 100 női pillangó már csak helyezéseket hozott (Jakabos 4., Dara 7.), de Magyarország így is harmadikként zárt az Eb összesített éremtáblázatán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.