Fogházba vonul a rendőr tábornok?

Első fokon kilenc hónap letöltendő fogházbüntetéssel sújtotta a bíróság Berta Attilát, volt Tolna megyei és budapesti rendőrfőkapitányt, aki három évvel ezelőtt egy szekszárdi gyalogátkelőn halálra gázolt egy hatvanéves asszonyt.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitűzték Stohl tárgyalását. December 14-én kezdődik Stohl András tárgyalása Budapesten, a Budakörnyéki Bíróságon, a színészt súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádolják – jelentette az MTI. Ismert, Stohl május 8-án hajnalban Fót külterületén autójával áttért a szemközti sávba, és ott két személykocsival ütközött. A balesetben egy idős férfi súlyos, három utas pedig könnyű sérüléseket szenvedett. Később kiderült, hogy Stohl közepesen ittasan ült a volánhoz, vér- és vizeletmintájából a szakértők tiltott pszicho-tróp anyagot is kimutattak. A rendőrségnek nem sikerült kiderítenie, hogy a színész kitől szerezte a drogot.


Közúti baleset okozásának vétsége miatt nem jogerősen kilenc hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte tegnap a Pécsi Városi Bíróság Berta Attila nyugalmazott rendőr tábornokot, volt Tolna megyei és budapesti rendőrfőkapitányt – közölte a távirati iroda. Berta Attila 2008. december 18-án a szekszárdi Szent István téren, zebrán gázolt el autójával egy 60 éves asszonyt, aki a kórházban meghalt. Berta az asszonyt a külső sávban, óránként 45-48 kilométeres sebességgel ütötte el, pedig ha figyelmesebb, elkerülhette volna a balesetet. A járművezetőktől akár a 30 kilométeres sebesség is elvárható a zebrák megközelítésekor.
A bíró enyhítő körülményként vette figyelembe Berta Attila büntetlen előéletét, a baleset óta eltelt hosszú időt, illetve azt, hogy jogosítványának megszerzésétől, 1971-től egészen a szekszárdi esetig problémamentesen vezetett. Súlyosító körülményként értékelték ugyanakkor azt, hogy Berta alapvető KRESZ-szabályt szegett meg, továbbá azt is, hogy a járművezetők gyakran helytelen magatartást tanúsítanak a zebrák előtt. Az ítélethirdetés után az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, ezért az ügy a Baranya Megyei Bíróságon folytatódik.
Berta Attila 1991-től volt Tolna megyei rendőrfőkapitány, majd 1997. január 6. és 1998. augusztus 1. között Budapest főkapitánya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.