Fókuszba helyeznék az erdélyi autonómiát

Autonomista párt alapítására készül az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). A Tőkés László vezette szervezet közgyűlése szombaton dönthet a lépésről, amellyel háromra emelkedhet a romániai magyar pártok száma. Tőkéséknek ugyanakkor nem lesz könnyű dolguk, a román törvények ugyanis szigorú feltételekhez kötik a pártalapítást.

Pataky István
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke lapunknak elmondta, Erdélyben jelenleg nincs autentikus magyar autonomista párt. A politikus szerint azért nem lehet előrelépni az autonómia ügyében, mert egyrészt az RMDSZ-nek más prioritásai vannak, s másként képzeli el az erdélyi magyarság érdekérvényesítését, másrészt pedig a Magyar Polgári Pártból (MPP) hiányzik a kellő akarat és kapacitás. „Miután egyik erdélyi magyar politikai formáció sem mutat olyan jeleket, hogy a közeljövőben radikálisan megváltozna az autonómiához fűződő viszonya, értelemszerűen fogalmazódott meg egy, az autonómiát fókuszba helyező párt létrehozásának szükségessége” – fogalmazott Toró T. Tibor. Hozzátette, az autonómiaigény markáns megjelenítésének nem szabad a román közösség elidegenítéséhez vezetnie, „meg kell értetnünk a többséggel, hogy mit akarunk”. Az EMNT ügyvezető elnöke úgy véli, az új pártnak egy olyan értékrendet kell megjelenítenie, amit Tőkés László rendületlenül, húsz éve képvisel.
A pártalapítás kérdését az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács választmánya támogatja, a végső szót pedig a szombati, székelyudvarhelyi közgyűlés fogja kimondani. Ezután indulhat el a román párttörvény szabályai szerinti bejegyzés hosszú és rögös folyamata. Toró arra emlékeztetett, Romániában egy kifejezetten antidemokratikus jogszabály van hatályban, amely nem kedvez a kisebbségi, etnikai, regionális pártok létrehozásának. Úgy kell összegyűjteni 25 ezer aláírást, hogy két Erdélyen kívüli megyében és Bukarestben is legkevesebb hétszáz legyen belőlük.
A pártalapítás tervével kapcsolatban az RMDSZ-es Kelemen Hunor – aki jelenleg kulturális miniszter Bukarestben – azt mondta, „populista és demagóg azoknak a szemlélete, akik szerint az egység szaporodással oldható meg”. Szász Jenő MPP-elnök szerint „Tőkés László húszéves késéssel alapít pártot, hiszen 1990-ben kellett volna létrehoznia a politikai alakulatot”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.