Folytatódó remiszéria

Munkatársunktól
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy a múltban, úgy egyelőre a jelenben, vagyis a Davis-kupa idei fináléjának tegnapi csatái után is döntetlenre áll egymással a francia és a szerb (jugoszláv) férfi teniszválogatott. Az eddigi nyolc találkozó közül 1936-ban, ’46-ban, ’69-ben és ’85-ben az első végső DK-sikerükre hajtó, mostani belgrádi házigazdák nyertek, ’53-ban, ’65-ben, ’75-ben és ’91-ben pedig a tizedik győzelmüket tervező gallok.
Tegnap először Janko Tipszarevics (49. a világranglistán) és Gäel Monfils (12.) lépett a szerb főváros nevét viselő sportcsarnok kemény pályájára, természetesen táblás ház előtt. A felek 2-2-re álltak, de a jelenlegi helyezés és a forma a színes bőrű franciának kedvezett. A borostás szerb kezdetnek két kettős hibával jelezte, hogy nehezen dolgozza fel a felfokozott várakozást, elveszítette az adogatójátékát, majd kisvártatva 6:1-re az egész első szettet. A másodikban összeszedte magát, így 6:6-ig brék nélkül tartotta a lépést, ám a rövidítésben újfent kapitulált. Monfils simán behúzta a harmadik játszmát, s összességében 2 óra 5 perc alatt vezetést szerzett a franciáknak.
Ezután Novak Djokovicsra (3.) nehezedett a súly, hogy Gilles Simon (42.) ellenében hozza a papírformát, s egyben az egyenlítést. Korábbi hat találkozójukból csak a 2008-as elsőt veszítette el, itt pedig a kezdő szettben 3:3 után ugrott meg. A második játszmában egy játékot engedélyezett riválisának, a harmadikban 5:4-nél két meccslabdához jutott, de a 25 éves gall hárította őket. Aztán 6:5-nél már nem bizonyult ilyen készségesnek a 23 esztendős szerb klasszis, s végül 2 óra 18 perc alatt végzett a dolgával. Ma a párosok jönnek Troicki, Zimonjics–Clément, Llodra szereposztással, ezután már valakinek mindenkinek vezetnie kell. A vasárnapot a két favorit összecsapása nyitja (Djokovics–Monfils), ott dőlhet el a száztíz éves trófea sorsa.
Davis-kupa, döntő, 1. nap: Szerbia–Franciaország 1-1 – Tipszarevics–Monfils 1:6, 6:7 (4-7), 0:6; Djokovics–Simon 6:3, 6:1, 7:5.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.