Forsense: Kitart Orbán népszerűsége

A megkérdezettek csaknem hatvan százaléka elégedett a kormány teljesítményével, Orbán Viktor tevékenységét pedig még ennél is többen – hetven százalék – tartják jónak – derül ki a Forsense felméréséből. A kutatás szerint nem változtak az erőviszonyok az önkormányzati választás óta.

Munkatársunktól
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Forsense szerint a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesznek 60 százalékos a támogatottsága, míg az MSZP tábora mindössze 18 százalék. A Jobbik 13, az LMP négy százalékon áll a kutatás szerint. A felmérés szerint a megkérdezettek többsége pozitívan értékeli a kormány első féléves tevékenységét, míg 43 százalék azok aránya, akik kritikusan szemlélik a kormány munkáját, míg az ellenzéket 61 százalék inkább rosszra értékeli. Az ellenzék szimpatizánsai kritizálják leginkább a kormányt, bár kivételt jelent a Jobbik tábora, amely fele-fele arányban megosztott a kérdésben.
A kutatás szerint Orbán Viktor miniszterelnök megítélése még a kormányénál is jobb, a megkérdezettek 70 százaléka tartja alkalmasnak a miniszterelnöki poszt betöltésére. A válaszolók 48 százaléka úgy véli, a korábban vártak szerint teljesít, közel egynegyedük vélekedik úgy, hogy jobb a teljesítménye, mint azt a választások előtt várni lehetett.
A felmérés november 10. és 12. között készült, amikor már ismeretesek voltak a kormány nagy vihart kavaró intézkedései a magánnyugdíjpénztárak átalakításáról és az Alkotmánybíróság korlátozásáról. A kormányt kemény támadások érték ugyan mindkét témában, a Forsense szerint ezek nem változtattak a Fidesz és a kormány támogatottságán.
A Tárki novemberi kutatása is erős kormánypártokat és alacsony szinten stagnáló ellenzéket jelez. A pártválasztók körében a Fidesz– KDNP támogatottsága az októberi 66 százalékról 71 százalékra, az MSZP-é pedig 16-ról 14 százalékra módosult. Eközben a Jobbik előző havi tízszázalékos támogatottsága nyolcra csökkent, az LMP tábora októberben és novemberben is egyaránt hat százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.