Francia jubileum vagy szerb premier

Deák Zsigmond
2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száztíz éve, 1900-ban egy massachusettsi füves pályáról indult hódító útjára a Davis-kupa, hogy egy egyszerű amerikai–brit csapattalálkozóból a férfitenisz legnagyobb, nemzeti válogatottak közötti sorozatává váljon, az idén 125 résztvevő országgal. A ma kezdődő döntő helyszínéből, Belgrádból már sejteni lehet, hogy az egyik résztvevő Szerbia, amely története során (a jogelőd Jugoszláviával együtt) még sosem mérkőzhetett a végső győzelemért. Ezúttal azonban esélyesnek számít, hiszen nála játszik a franciák elleni párharc egyetlen klaszszisa, Novak Djokovics (3. a világranglistán), s mellette Viktor Troicki (30.), Janko Tipszarevics (49.), valamint a párosban múlt héten Mesterek Kupáját nyert Nenad Zimonjics is kiváló teniszező. No meg a Belgrad Arenába várható bő tizenhatezer szerb szurkoló is felér egy plusz játékossal…
Déli szomszédaink az Egyesült Államok (3-2), Horvátország
(4-1) és Csehország (3-2) felülmúlásával jutottak el idáig. Franciaország ránézésre könnyebb úton érkezett, hiszen a németeket 4-1-re, a Nadalt nélkülöző, címvédő spanyolokat, valamint az argentinokat 5-0-ra verte. Guy Forget szövetségi kapitány nem számíthat Jo-Wilfried Tsongára (13.) sérülés miatt, így Gäel Monfils (12.), Michael Llodra (23.), Gilles Simon (42.) és Arnaud Clément (78.) ragad majd ütőt. „Otthon sokkal könnyebb játszani, hiszen mögötted a publikum. Felhívtam a fiúk figyelmét arra, hogy csakis az ellenféllel, a labdával törődjenek, semmi más ne érdekelje őket” – utalt a várható belgrádi hátrányokra a sok nagy Davis-kupa-csatát megélt szakvezető, aki a korábbi kilenc gall DK-diadal közül az 1991-esből és az 1996-osból játékosként, a legutóbbi, 2001-esből pedig már kapitányként vette ki a részét.
A két döntős fél az 1936-os első összecsapásuk óta nyolcszor találkozott egymással a sorozatban, s testvériesen elosztva négy-négy sikert aratott. Az ötödik most születhet meg valamelyiküknek. A program ma: Tipszarevics–Monfils, Djokovics–Simon; szombaton: Troicki, Zimonjics–Clément, Llodra; vasárnap: Djokovics–Monfils, Tipszarevics–Simon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.