Gondokat okozott az első hó

Kamionok fordultak keresztbe szombaton az idei első havazás miatt síkossá vált utakon. A Zala megyei Baknál tegnap árokba csúszott egy autóbusz, hét utasa megsérült. Több mint 220 közúti baleset történt a hét végén, halálos áldozatok nem voltak. Vezetékek szakadtak le a hó súlya alatt: 16 ezer ember maradt áram nélkül.

2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Farkasordító hideg a Hargitán. A Hargita megyei Gyergyóalfaluban mínusz 18 Celsius-fokot mértek tegnap, ez volt a mostani tél eddigi leghidegebb napja Romániában. A legalacsonyabb novemberi hőmérsékletet, mínusz 27,5 fokot 1994-ben Csíkszeredában jegyezték fel az erdélyi megyében. A Bucsecs hegyen egy-másfél méteresre hízott a hótakaró, szombaton pedig óránként 100 kilométeres szél tombolt, a hegyi mentők lavinaveszélyre figyelmeztették a turistákat, és kérték, ne induljanak útnak – közölte a Mediafax. Észak- és Közép-Olaszország hegyeiben lavinák sodortak el kirándulókat és síelőket, az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű hó és az óvatlanság öt ember halálát okozta – közölte az Ansa. Salerno körzetében, Ostiglianóban hatvan embert telepítettek ki, miután a folyamatos esőzések miatt csúszni kezdett a település központjában lévő hegyoldal. Hóviharok és kemény fagyok okoznak jelentős fennakadásokat Nagy-Britanniában, ahol csaknem két évtizede nem kezdődött ilyen korán a tél. Anglia északkeleti térségeiben és Skóciában szombatra 35-40 centiméternyi hó hullott. Több országutat és autópályát lezártak, és számos repülőtéren akadozik a forgalom. A legnagyobb brit autóklub, az AA központjába óránként átlagosan 2000 segélykérő hívás futott be a hóban elakadt, elromlott járművek vezetőitől. A rendőrség felszólította a havazással leginkább érintett térségek lakóit, hogy csak a legszükségesebb esetben keljenek útra – közölte az MTI. Kisebb közlekedési gondokat okozott szombaton az idei első, jelentősebb mennyiségű hó Szlovákiában és Csehországban. Közép-Szlovákiában a gépkocsik elől lezárták a Donovaly és Zbojska hegyi átkelőket, és a hegyvidékeken néhány helyi közút járhatatlan. Csehországban síkosak, jegesek voltak az utak, az északi és a nyugati országrészekben helyenként 15-20 centiméteres hó hullott.


Újabb havazás kezdődött tegnap este, a hótakaró az ország egyes részein elérte a 10-20 centiméteres vastagságot, az északi megyékben azonban ónos esővé változhat a csapadék. Napközben és holnap nyugalmas időszak ígérkezik, szerdától péntekig azonban újra elered az eső, illetve nyugaton és északnyugaton ismét hó hullhat. A hőmérséklet változó, a hófödte területeken derűsebb éjszakákon mínusz 10, nappal mínusz 5 Celsius-fok körül alakulhat. A hét közepétől a keleti országrészben 8-9 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, azaz átlagos, december eleji időjárásra számíthatunk – tájékoztatta lapunkat Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.
Az első idei havazás gondokat okozott a közlekedőknek szombat reggel, a tűzoltókat a szokásosnál kétszer többször, azaz körülbelül háromszáz alkalommal riasztották műszaki mentéshez, főként fakidőlésekhez, árokba csúszott vagy keresztbe fordult járművekhez. Az M1-es és az M7-es autópályán kamionok fordultak keresztbe az úttesten és akadályozták a forgalmat, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megyében alsóbbrendű utak egy-egy szakaszán Kőhányás és Csákvár, valamint Tótvázsony és Veszprém között több autó is megcsúszott és az árokban kötött ki. A megváltozott út- és látási viszonyok, azaz az eső, az ónos eső, a havazás és a lefagyott utak miatt több mint 220 közúti baleset történt a hét végén az országban, halálos áldozatot egyik sem követelt. Zala megyében, Bak közelében árokba csúszott tegnap egy autóbusz, utasai közül heten megsérültek – jelentette az MTI. Ugyancsak tegnap este vasúti átjáróban elakadt személyautónak ütközött a Hatvanból Budapestre közlekedő személyvonat. A megrongálódott jármű mindkét vágányt elzárta. A rendőrségi helyszínelés ideje alatt, bő két órán át, átlagosan 60 perces késéssel közlekedtek a szerelvények a Budapest–Miskolc vonal elővárosi szakaszán.
Villanyoszlopok dőltek ki, vezetékek szakadtak le a hó súlya alatt, s egy transzformátorház is megrongálódott. Fejér és Komárom-Esztergom megyében tizenhatezer ember maradt áram nélkül. Az E.ON szakemberei azonnal nekiláttak a kárelhárításnak, és szombat estére helyreállították szolgáltatást – tájékoztatta lapunkat Töttős Györgyi, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) sajtóügyeletese. Emlékeztetett arra, hogy november 11-én az OKF és a szolgáltató társaságok együttműködési megállapodást írtak alá, amely szerint a helyreállítás résztvevői hat órán belül megkapnak minden információt, az áramszolgáltatók pedig vállalták, hogy rendkívüli helyzetek után a lehető legrövidebb idő alatt visszaállítják az áramellátást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.