Gondozó ölt a spanyol idősotthonban

Grimm Balázs
2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy idősotthon gondozója Spanyolországban tizenegy ápolt meggyilkolását ismerte be – adta hírül tegnap a BigPond News. Mint a férfi ügyvédje elmondta, 45 éves védencét október 18-án vették őrizetbe, miután múlt hónapban gyanús sérülésnyomokat találtak az otthon egyik haldokló lakóján. Egy 85 éves asszony szájában és torkán égési sérüléseket vettek észre az orvosok a katalóniai Olot település La Caritat nevű idősek otthonában. A gondnok beismerte, hogy hipót itatott az ápolttal. A férfi ekkor összesen három gyilkosságot ismert el. Vallomásában elhangzott, hogy a többi esetben túladagolta az idős beteg inzulinját, vagy más gyógyszert adott, mint ami elő volt írva.
A nyomozás előrehaladtával a bíró több holttest exhumálását is elrendelte, a gondnok ezután még nyolc gyilkosságot bevallott. Két esetben inzulintúladagolással, hatszor pedig gyógyszerkoktélokkal ölt, és mindegyik beteget tavaly segítette a másvilágra. Elmondta, szerette volna megrövidíteni az idős emberek szenvedését. Az orvosok felelőssége is kérdéses lehet, hiszen mindegyik elhunyt kartotékába az került, hogy természetes körülmények között vesztették életüket. A gondnok az egyik katalán börtön pszichiátriai részlegén várja az ítéletet. A vizsgálat eddigi eredménye szerint egyik áldozata sem kérte tőle a „kegyes halált”.
Hasonló esetre Magyarországon is volt már példa. A Fekete Angyalként elhíresült ápolónőt, az idén 31 éves F. Tímeát 2003-ban betegei megölése miatt 11 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Ő azt mondta, segíteni akart a végső stádiumban lévő betegein. Tulajdonképpen – állította – aktív eutanáziát végzett a betegek kifejezett kérésére, vénába juttatott morfinnal, illetve Seduxen és kálium keverékével. A vád szerint heten kaptak ilyen injekciót. F. Tímea büntetését jó magaviselete miatt csökkentették, tavaly szabadult a börtönből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.