Győzött Tusk pártja

Stier Gábor
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győzött, de nyugodt azért nem lehet a vasárnap megtartott lengyelországi helyhatósági választások első fordulója után a Donald Tusk kormányfő vezette Polgári Platform. A jobbközép PO az exit poll felmérések szerint a szavazatok 33,8 százalékát szerezte meg, ami érezhetően kevesebb annál, mint amit az utóbbi időben a párt népszerűségi mutatóiból várni lehetett. S bár a párt a 16 vajdaságból tízben végzett az első helyen, polgármesterjelöltjei pedig a három legnagyobb városban Varsóban, Krakkóban és Lódzban diadalmaskodtak, a Polgári Platform elfogadottsága csökkenő tendenciát mutat, s az államháztartás gondjai és a jóléti rendszer elkerülhetetlen leépítésének halogatása a jövő évi választásokig csak nehezíthetik Tuskék helyzetét. Jó hír ugyanakkor az újrázásra készülő kormányfő számára, hogy jelenlegi koalíciós partnere, az utóbbi időben a parlamenti küszöb körül tanyázó Lengyel Parasztpárt 13,1 százalékkal kimondottan jól szerepelt. A legnagyobb ellenzéki formáció, az utóbbi időben ismét radikálisabb hangot megütő jobboldali Jog és Igazságosság pártja a szavazatok 27 százalékát kapta, ami arányosan gyengébb Jaroslaw Kaczynskinak az elnökválasztáson elért eredményénél, de messze nem olyan rossz, mint azt sokan várták. Nagyjából korábbi eredményét megismételve a harmadik helyen az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség végzett a szavazatok 15,8 százalékával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.