Hajtányon érkezik a Mikulás

R. Kiss Kornélia
2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adventi énekek. Már a második gyertyát gyújtjuk meg holnap este a koszorún, és ez meglátszik a hétvége zenei kínálatán is: ma este Lovász Irén ad adventi koncertet, holnap pedig a Szent István-bazilikában a nemzetközi adventi kórusfesztiválon hallhatunk gálaműsort a karácsonyt megelőző egyházi időszak jelentős műveiből. Lovász Irén visszatérő adventi vendég az Andante Borpatikában, ahol ma este hét órakor Ágoston Bélával ad ízelítőt a néphagyomány adventi repertoárjából. Sajátos, a népzenét a kísérleti dzsesszel ötvöző zenei világuk és a szakrális magyar népköltészet énekei találkoznak a műsorban, ahol a népzene ritmusai keverednek a dzsesszből ismert elemekkel, és érnek össze a két műfaj közös pontjain. A Szent István-bazilika holnap este hét órakor a X. Nemzetközi adventi kórusfesztivál gálaműsorán két dán, két norvég, egy lengyel, egy svéd és egy dél-afrikai kórus mellett hazánkat a Holló Gyula által vezetett Zrínyi kórus képviseli. Az énekkari találkozó záróeseményeként Holló Gyula vezényletével a kórusok közösen éneklik el Kodály Zoltán Adventi énekét, Esti dalát és a Csendes éjt. (V. E.)


Bár a Mikulás ünnepe valóban Szent Miklóshoz kötődik, Magyarországon megelőzte a krampusz: a 19. századig ő osztotta az ajándékot és a virgácsot december 6-án. Csak a városi kultúrában vált kísérővé a piros ruhás, ősz apóka mellett, akit holnap már a budapesti Millenárisban várhatnak a gyerekek. A Mikulás pedig meg is érkezik: például vonattal, esetleg piros tűzoltóautóval. Ott lesz a pécsi Szivárvány Gyermekházban, de Győrben és Lillafüreden is.
A budapesti Millenárisban egész napos Mikulás-váró programmal készülnek: délelőtt az Apró Színház alkotói tartanak táncházat és kézműves-foglalkozásokat a gyerekeknek, Szalóki Ági pedig a Gingalló című lemezéről énekel dalokat: a játékos-táncos rendhagyó énekóra után az Apró Színház tart krampusziskolát. Az ügyességi vetélkedőn kiderül, ki a legrátermettebb zsákcipelésben, csizmapucolásban, diógyűjtésben. Azok, akik már ma a Mikulás elébe mennének, expresszvonatra szállhatnak, és gőzmozdonnyal roboghatnak ki a Nyugati pályaudvarról a Vasúttörténeti Parkba. Az Orient Csarnokban a Szeleburdi Meseszínház zenés műsorával várhatjuk a Mikulást, aki karácsonyi hajtányon fog megérkezni. Holnap és vasárnap a kisvasutakon is találkozhatunk vele: a fővárosban a gyermekvasút Mikulás-vonatán utazik menetrendszerűen egész hétvégén, a gemenci rengetegbe pedig erdei vasúttal érkezik vasárnap, hogy a pörbölyi Ökoturisztikai Központban találkozzon a gyerekekkel, akik az erdei ünnepségen zöldségekkel-gyümölcsökkel lephetik meg a gemenci erdő állatait.
A diósgyőri Mikulás-vonat Miskolcról a lillafüredi Mesebirodalomba repít: a vonat december közepéig naponta többször is közlekedik. Pécsett a Szivárvány Gyermekházba piros tűzoltókocsin érkezik holnap a Mikulás. Itt a Mono Manó zenekar koncertezik, táncházat tart a Mecsek táncegyüttes. Győrben egészen szilveszterig zajlik a téli fesztivál, a hétvégét itt is a gyerekek Mikulás-ünnepének szentelik: holnap családi múzeumi délutánt tartanak a Mikulással, aki gitárszóval és kreatív foglalkozással várja a gyerekeket az Esterházy-palotában, vasárnap pedig a Zichy-palotában idézik meg Szent Miklós legendáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.