Harcra kész koreaiak

Hírösszefoglaló
2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea tegnap rakétákat helyezett kilövőállásba a Sárga-tenger térségében, más rakétáit pedig előretolta a dél-koreai határ közelébe – írta az MTI. A Yonhap dél-koreai hírügynökség beszámolója szerint Phenjan föld-föld rakétákat helyezett indítóállásba, egyidejűleg pedig föld-levegő rakétákat tolt előre nyugati partjainál a Dél-Koreával való sárga-tengeri határ közelébe. Egyes dél-koreai források szerint Észak-Korea indítóállásba helyezte néhány nagyobb hatótávolságú, egészen 95 kilométerig hatásos Samlet, továbbá Silkworm kódjelű rakétát is. A dél-koreai védelmi minisztérium a Yonhap hírét nem erősítette meg, utalva arra, hogy katonai titokról van szó. A dél-koreai tüzérség tegnap kora délután véletlenségből kilőtt egy lövedéket Észak-Korea felé, majd a hibáról azonnal értesítették a kommunista államot.
A legújabb fejleményekre azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea tegnap reggel a Sárga-tengeren négynapos nagyszabású légi és haditengerészeti gyakorlatot kezdett. Észak-Korea a manővert tűrhetetlen katonai provokációnak nevezte és annak kapcsán felmérhetetlen következményekről beszélt.
A KCNA észak-koreai hírügynökség azt hangoztatta: katonai csapást hajt végre az amerikai és a dél-koreai erők ellen, amennyiben azok megsértik területi vizeit. A gyakorlat soha nem látott méretű, többek között a hétezer haditengerészt és 75 repülőgépet szállító, nukleáris meghajtású USS George Washington repülőgép-hordozó is részt vesz rajta. Az eredetileg tervezettnél a beszámolók szerint sokkal intenzívebb lesz a próba, amely tüzérségi gyakorlatot is magába foglal, kifejezetten elrettentő célzattal. A hatóságok tegnap a néhány nappal ezelőtt az északiak által ágyúval lőtt Jongpjon-szigetről elküldték az újságírókat, tartva az esetleges háborútól. Felmerült a lakosság teljes evakuálása is, ám ezt az utasítást később lefújták.
A Hszinhua kínai hírügynökség arról számolt be, hogy holnap sürgős látogatást tesz Pekingben a phenjani Legfelső Népi Gyűlés, azaz a parlament elnöke. Peking emellett javaslatot tett a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalások delegációvezetőinek rendkívüli konzultációjára, december elejére. Peking szerint ugyanis a feszültség fokozódik, ezért szükség van a koreai kérdésben a sürgős véleménycserére. Szöul erre reagálva azt közölte: nincs itt az ideje a hatoldalú nukleáris tárgyalások újrakezdésének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.