Hatékonyságban kell még javulnunk

Elsősorban az energiahatékonyság javítása terén vannak komoly lehetőségei Magyarországnak – állapította meg a Nemzetközi Energia Ügynökség a hazánkra vonatkozó előzetes ajánlásai között. A szervezet szerint hazánk jó úton halad a korábbi javaslatok megvalósítását illetően.

Dékány Lóránt
2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk egyik legégetőbb energetikai kihívása a távfűtés – állapította meg a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) november elején Budapesten tett látogatása során. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) lapunkkal azt közölte, a jelenlegi rendszer hatékonysága külön érdekelte a delegációt. – Rövid távon az IEA Magyarország esetében az energiahatékonysági intézkedések, fejlesztések terén lát lehetőségeket – tudatta a tárca. Hozzátették, hogy jelentős fogyasztási – és ezáltal pénzügyi – megtakarítást jelentene ezen a területen a fejlesztés.
Az IEA legutóbb 2006-ban fogalmazott meg ajánlásokat hazánk számára, az azóta elvégzett négyéves munka felülvizsgálata zajlik most. Az NFM megfogalmazása szerint egy folyamatról van szó, az új ajánlások ennek megfelelően legkorábban 2011 első felében lesznek publikusak. Az előzetes ajánlásokról csak annyit közöltek: a bizottság meghallgatta az új kormány célkitűzéseit, és azokat alapvetően elfogadhatónak ítélték. – A bizottság ajánlásai segítő szándékúak és figyelembevételük hozzájárulhat egy sikeres energiastratégia kialakításához és megvalósításához – ismertette az NFM.
Egyben a tárcánál hangsúlyozták, a négy évvel ezelőtt kiadott ajánlások megvalósítását az előző kormányzat elkezdte. – Nem minden területen sikerült maradéktalan eredményeket elérni, habár vannak területek, amelyeken történtek előrelépések. Ugyanakkor bőven akadnak olyan ajánlások, amelyek esetében maradt még az előző kormányzat után tennivaló – emelte ki a minisztérium. Ilyen például az energetikai támogatások felülvizsgálata, hiszen jelenleg is folyik a megújuló energiaforrások elterjedésére szolgáló kötelező áramátvételi támogatás újragondolása. Előrelépés viszont, hogy a fogyasztásalapú gázártámogatás három éve szociális alapú kompenzációvá alakult. Igaz, ez felemás eredmény, hiszen az ártámogatás torzító elemként jelentkezik az árképzésben, ennek kivezetése pedig az új kormány feladata. A szociális lakhatási támogatási rendszer 2011 második fél évében elindulhat.
Mint fogalmaztak, hasonló fontossággal kezeli az IEA bizottsága az energiahatékonyságot növelő beruházások körét is. Az IEA jelentése már 2006-ban az energiahatékonyság javítását szorgalmazta, az NFM szerint ebben a kérdésben az elmúlt négy évet követően a közeljövőben, az új Széchenyi-terv elindulása után lesz komoly előrelépés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.