Hatósági árat kap a hazai földgáz

Nem háríthatják tovább az energiaszolgáltatók a rájuk kivetett válságadót, illetve hatósági árassá válik a hazai kitermelésű földgáz – többek közt ezeket tartalmazza egy, a parlament elé tegnap benyújtott törvénymódosító javaslat.

Dékány Lóránt
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Putyin a Szurgut mellett. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök az uniós szabályozás megsértésének tekinti, hogy az orosz Szurgutnyeftyegaz nem gyakorolhatja tulajdonosi jogait a Molban, noha a cég 21,2 százalékos részvénycsomagjával rendelkezik. – A legnagyobb kőolajtermelő magánvállalatunk megvette a Mol ötödét. A magyar cég vezetése mindent elkövet, hogy képviselőinket kiszorítsák, ne engedjék be őket a társaság vezető testületeibe, és ez megszeg minden törvényt és szabályt – fogalmazott Putyin a távirati iroda szerint a német nagyvállalatok vezetőivel folytatott megbeszélése során.


Sem az egyetemes szolgáltatók, sem pedig a földgázkereskedők nem háríthatják tovább a fogyasztókra a rájuk kivetett válságadót – ez az egyik legfontosabb pontja annak a törvénymódosító javaslatnak, amit Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese nyújtott be tegnap a parlamentnek. A változtatások mielőbbi elfogadása érdekében a javaslatot egy nap alatt tárgyalnák meg, és szavaznának is róla ugyanazon ülés alatt. Erre jövő hét szerdán kerülhet sor.
A beadvány másik fontos eleme az, hogy a hatálybalépés után az illetékes miniszter – jelen esetben a nemzeti fejlesztési tárca vezetője – állapíthatná meg a Magyarországon kitermelt gáz értékesítési árát, legalábbis a lakossági fogyasztók által felhasznált mennyiség esetében. Eddig ugyanis a hazai eredetű fűtőanyag díjszabását a nemzetközi piaci mozgáshoz igazították. A javaslat szerint külön rendszerhasználati tarifákat állapítanának meg az egyetemes szolgáltatásban részt vevők számára. (E díjelemeket elsősorban azért fizetjük, hogy a fűtőanyag a vezetékeken át eljusson a háztartásunkba.) Az indítvány szerint ez nem sérti a megkülönböztetésmentesség elvét.
A törvénymódosítás indoklása szerint a módosítások az új földgáz-ár-szabályozás bevezetésének első lépései. A javaslatban az is szerepel, hogy a biztonsági földgázkészlet indokolt szintjét az energiapolitikáért felelős miniszter rendeletben határozza meg, mégpedig 600 és 1200 millió köbméter között. – A javaslattal biztosítható, hogy az egyetemes szolgáltatásban részesülő, alacsonyabb alkupozícióval rendelkező kisfogyasztók díjaiban is megjelenhessen a nyugat-európai gázpiacok alacsonyabb árainak kedvező hatása – áll a javaslat végén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.