Hazacsábíthatók-e az offshore-milliárdok?

Bár a külföldre menekített vagyonok hazacsábításával az utóbbi időben többször is sikertelenül próbálkozott hazánk, két fideszes honatya most mégis úgy véli: az offshore cégekben fialó milliárdok adóamnesztiával visszahívhatók. Annyi biztos, külföldön az ötlet bevált.

Jakubász Tamás
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes becslések szerint a honi vállalkozók az utóbbi évtizedekben nagyjából kétezermilliárd forintnyi adózatlan vagyont menekítettek ki Magyarországról offshore cégekbe és külföldi adóparadicsomokba. A bődületes összeg hazacsábítását az elmúlt időkben többször is megkíséreltük. Legutóbb a szocialista kabinet kínált kedvezményes közteher megfizetése fejében amnesztiát azoknak, akik hazautalják külföldön fialó pénzeiket, ám a próbálkozás látványos kudarcba fulladt. Az adóhatóság adatai szerint 2008-ban 24 személy összesen húszmillió forintot hozott vissza külföldről. Az érintettek akkor mindössze kétmillió forint adót fizettek be. Ez ügyben 2009 sem nevezhető sikeres esztendőnek: abban az évben 328-an döntöttek úgy, hazahozzák offshore pénzeiket. A szóban forgó személyek 34,8 milliárdról adtak számot az APEH-nak, és leróttak 3,5 milliárd forint közterhet. A képet azonban árnyalja, hogy szakértők szerint azok is kihasználták az akkori amnesztiát, akik a rendes ügymenet részeként egyébként is utaltak volna haza pénzt. Vagyis valójában csak néhány tucat személy hozhatta vissza a kedvezményes adónak köszönhetően külföldi vagyonát.
Amíg a hazai próbálkozások nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, addig a mögöttünk hagyott években több nyugat-európai állam is képes volt visszacsábítani az offshore cégekbe mentett summákat. Olaszországban 2009 vége és 2010 eleje között több mint százmilliárd eurót vittek haza az ottani üzletemberek, ötmilliárd euróval segítve a közkasszát. Anglia költségvetésébe hatszázmillió euró, míg Németországéba egymilliárd euró érkezett a külföldi pénzek ottani legalizálásából. Az ellentétes példák alapján nehéz megjövendölni, hogy sikerrel járhat-e két fideszes képviselő kezdeményezése. Rogán Antal és Lázár János a napokban a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekhez nyújtott be úgynevezett kapcsolódó módosító indítványt. A politikusok úgy vélik, hogy a büdzsének és a gazdaságnak minden fillére szüksége van, ezért azt javasolják: az állam adjon amnesztiát azoknak, akik 16 százalékos adó megfizetése mellett hazahozzák a külföldön, offshore vállalkozásokban heverő vagyonukat. A mentességet a magánszemélyek akkor vehetnék igénybe, ha pénzük egy bizonyos időpontig saját, esetleg élettársuk vagy közeli hozzátartozójuk nevén volt külföldi bank-, értékpapír- vagy biztosítási számlán. Ha az érintettek hazahoznák vagyonukat, akkor ezt egy arra kijelölt pénzintézetnél jelenthetnék be, s a bank az adó levonása – és APEH-hoz továbbítása – után minderről bizonylatot állítana ki. Az offshore-cég-tulajdonosok is élhetnének a lehetőséggel, ha társaságuk tevékenysége után lényegében itthon fizetnének adót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.