Hazánk az őrző-védők országa

2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország rekorder a tízezer lakosra jutó civil biztonsági őrök arányát tekintve, messze túlszárnyalva a rendőrök számát. Az adatok szerint hazánkban tízezer emberre 104,97 őrző-védő biztonsági és csak 39,94 rendőr jut – derül ki egy most napvilágot látó statisztikai összesítésből, amelyet az Euobserver.com című uniós szakportál mutatott be. Hét, főként posztkommunista országban az őrző-védők száma nagyobb a rendőrökénél. A listán a második Románia, ahol tízezer emberre 49,84 őrző-védő és 25,62 rendőr jut. Ezt Írország, Lengyelország, Finnország, Luxemburg, Bulgária, Csehország és Szlovénia követi, ahol mindenütt több a biztonsági ember, mint a rendőr. Olaszországban, Spanyolországban, Máltán, Dániában, Belgiumban és Litvániában van a legkevesebb magán-biztonságiember. A legnépesebb uniós országoknak van a legnagyobb magánhadseregük. 170 ezer őrző-védő van Németországban, 165 ezer Lengyelországban, 160 ezer Franciaországban és 120 ezer az Egyesült Királyságban. De Magyarország nem sokkal marad el a legnépesebb országoktól, ugyanis hazánkban 105 121 ember foglalkozik hivatásszerűen őrző-védő feladatokkal.
A biztonsági szektor egész Európában 1 630 524 embert foglalkoztat, ami 176 888-cal több a tavalyi számnál. A legtöbb őrző-védő férfi. Őket vállalatok, egyének és – mind nagyobb számban – hatóságok foglalkoztatják. Belgiumban az értékes szállítmányokat kísérő „gorillák” viselhetnek fegyvert, de az épületeket, mozikat, bevásárlóközpontokat védők a legtöbb esetben nem tarthatnak fegyvert maguknál. A belga törvény ugyanakkor tiltja a kényszer alkalmazását a biztonsági cégek emberei részéről, de kivételes esetekben használhatnak bilincset a rendőrök kiérkezéséig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.