Hazatérő offshore-pénzek?

Egyszeri adófizetés mellett legalizálná a magánszemélyek, cégek vagy offshore vállalkozások által külföldre kivitt vagyonokat Erdei Tamás. A bankszövetség elnöke szerint javaslata több milliárd eurós bevételt eredményezhetne a költségvetésnek, és ezzel legkésőbb 2013-ig kiválthatnák a kormány által bevezetett különadókat.

Török László
2010. 12. 05. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdei Tamás a személyi jövedelemadó, a társasági adó és az áfa szabályainak módosításával teremtené meg annak a feltételeit, hogy az elmúlt években külföldre kivitt vagyonokat „megfelelő körülmények között” hazahozhassák a magyar gazdasági szereplők. A bankár lapunknak elmondta, kellőképpen vonzó, egyszeri közteher-fizetési kötelezettség mellett el lehetne érni, hogy a magyar költségvetésbe több milliárd eurónyi külföldön „pihentetett” pénz áramoljon vissza. A Magyar Bankszövetség elnöke kifejtette, hogy a külföldre, tipikusan offshore cégeken keresztül kimenekített vagyonok legalizálása azért is érdeke lehet az érintetteknek, mert a kint befektetett pénzekhez csak nagyon költségesen tudnak hozzáférni. Erdei Tamás német és olasz példák alapján javasolja, hogy a bankszövetség a kormánnyal közösen dolgozza ki a jogi feltételeit javaslata megvalósításának, amely tartalmazná azt is, hogy az adóhatóság utólag már ne vizsgálhassa a hazahozott pénzek eredetét.
A bankár szerint ugyanis a kabinet közelmúltban meghozott, különböző szektorokat érintő, különadóra vonatkozó döntései csak rövid távon oldják meg a gazdaság belföldi forrásigényét, közép- és hosszú távon azonban romboló hatásúak. Közölte: a hosszabb távra kivetett különadók elriasztanák a külföldi befektetőket. Úgy vélte, az általa vázolt javaslat ezzel szemben kiválthatná a különadókat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.