Helyezkedés Moldovában

A vasárnapi előre hozott választás sem oldotta fel a patthelyzetet Moldovában, az eddigi kormánykoalíció többséget szerzett ugyan, de továbbra sincs annyi képviselője, hogy államfőt válasszon. Közben az ellenzéki kommunisták (PCRM) Moszkva segítségével igyekeznek megnyerni szövetségesnek a koalíció valamelyik tagját.

Pataky István
2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két mandátum hiányzik az uniós integráció iránt elkötelezett chisinaui kormánytöbbségnek ahhoz, hogy végre új államfőt válaszszon. A posztot jelenleg ügyvezetőként tölti be Mihai Ghimpu. Az újabb előre hozott megméretésen ismét parlamenti többséget szerzett a hárompárti koalíció. A kommunisták ugyanakkor nem tettek le arról, hogy átcsábítsák a Marian Lupu vezette Demokrata Pártot. Lapinformációk szerint Moszkvában az államfői poszton Luput, a kormányon a kommunista–demokrata szövetséget látnák szívesen. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint hatalmon marad a jelenlegi Európai Integrációért Szövetség, azaz a három Nyugat-barát formáció koalíciója. Az újabb előre hozott választás nem kedvezne az egyre inkább teret vesztő kommunistáknak, így jó esély van arra, hogy a PCRM is támogasson egy olyan alkotmánymódosítást, amely a harmadik menetben már egyszerű szavazattöbbséggel is lehetővé teszi az államfő parlamenti megválasztását.
Közben Vladimir Voronin kommunista exelnök kirohant a román nemzeti ünnep ellen, mondván, azt nem kellene Moldova területén megtartani. Némi csúsztatással hivatkozott Magyarországra, ahol „az idén betiltották a román nemzeti ünnepi rendezvényeket”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.