Helyi iparűzési adó: módosul a módosítás?

Bodacz Péter
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már biztos, hogy a távközlési társaságok iparűzési adója nem telephelyüknek otthont adó településeket illeti januártól, hanem osztódik az ország többi községe, városa között. A kérdés csak az, hogy milyen módon. A parlament kedden fogadta el a Bóka István fideszes képviselő, balatonfüredi polgármester által beterjesztett törvénymódosítást, amely szerint a távközlési cégek iparűzési adójából befolyó összeget arányosan osszák szét azon települések között, amelyeken előfizetőik vannak, az ennek értelmében 2,5 milliárd forintos adóbevételtől eleső Törökbálint tiltakozására azonban változhat a helyzet. Turai István, a Telenor Magyarország Zrt.-nek otthont adó, 7,5 milliárdos költségvetéssel kalkuláló város ugyancsak fideszes polgármestere arra figyelmeztetett, hogy így a működési bevétel 43 százaléka vész el, emiatt pedig uniós beruházásokat kénytelenek leállítani.
Információink szerint napirenden van egy újabb javaslat készítése, amely vélhetőleg mérsékli a bevételkiesést. Konkrétumokról egyelőre nem tudni, csak a polgármesterek nyilatkozataiból lehet következtetni. Turai István egy tévéinterjúban azt mondta, hogy a település kormánypárti képviselője az iparűzési adó felének helyben maradását fogja szorgalmazni, míg a fennmaradó rész a távközlési cégek adótornyainak forgalma alapján oszlana meg. A mostani állás szerint az ügyfelek lakcíme lenne a meghatározó a maximum kétszázalékos adó kiszabásakor, ami – hívta fel a figyelmet – aránytalanul nagy adminisztrációs terhet jelent a szolgáltatónak. A tornyok szerinti adóztatás ezen egyszerűsítene.
Bóka István lapunk megkeresésére elmondta: az összesen nyolcmilliárd forint elosztását érintő módosítás Törökbálintra gyakorolt hatásáról csak a beterjesztés után értesült, és bár ekkor már nem volt mód változtatásra, azóta is keresik az optimális megoldást. – Négy évvel ezelőtt a mobil-átjátszóállomások még telephelyként működtek, és a távközlési cégek ezek alapján számolhattak a helyi iparűzési adóval. Ezt a gyakorlatot a főváros kezdeményezésére változtatták meg, akkor Gy. Németh Erzsébet mintegy kétmilliárdos kompenzációt ígért a rosszul járt településeknek. Ebből semmi sem lett – emlékeztetett Bóka István, aki szerint a javaslata azért lenne igazságosabb a korábbi rendszernél, mert nincs minden településen átjátszóállomás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.