Hét hónap után landolt a titkos űrrepülőgép

Munkatársunktól
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét hónapos titkos küldetése végén sikerrel landolt tegnap a kaliforniai Vandenberg légi támaszponton az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) megrendelésére kifejlesztett pilóta nélküli űrrepülőgép, az X–37B – tudta meg az AP. A légierő szinte semmit nem árult el a részletekről, így azt sem tudni, hogy az űrsiklókra hasonlító, de azoknál lényegesen kisebb szerkezet hozott vagy vitt-e magával bármilyen hasznos terhet. Hivatalos közlés szerint az április 22-én kezdődött misszió célja magának az űrrepülőgépnek a kipróbálása volt. A Boeing által kifejlesztett, kilenc méter hoszszú, 4,5 méter fesztávolságú, öttonnás járművet robotpilóta navigálja. Áprilisban egy Atlas 5-ös rakétával juttatták Föld körüli pályára, egyetlen felszállással 270 napot képes a világűrben eltölteni. A program annyira titkos, hogy azt sem lehet tudni, az X–37B-t mire kívánja használni az Egyesült Államok. Mérete alapján a belseje két műhold befogadására képes. Tavaszi sajtóhírek szerint a világűr felfegyverzésére szánják, de ezt a NASA cáfolta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.