Hét végi segítő vásárlás a Millenárison

Hazánkban a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatottsága csupán a tíz százalékot éri el, miközben az európai uniós ötvenszázalékos átlag is meglehetősen alacsonynak számít. A szakpolitikusok a segítő vásárlás nevű kezdeményezéssel igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy a fogyatékossággal élők által készített termékekkel nemcsak nehéz sorsú honfitársainkat, de a magyar államot is segíthetjük.

Mizsei Bernadett
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma tartják azt az egynapos kiállítást és vásárt a budapesti Millenárison, amelyen megváltozott munkaképességűek és fogyatékossággal élők által készített magyar termékeket vásárolhatnak a helyszínre érkezők. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) fel akarja hívni a figyelmet az érintettek foglalkoztatásának fontosságára, valamint a társadalmi beilleszkedésüket, mindennapi életüket segítő társadalmi szolidaritás erősítésének jelentőségére. A segítő vásárlás logóval ellátott áruk azt jelzik a vásárlók számára, hogy minőségi magyar terméket vásárolhatnak meg, amellyel a fogyatékossággal élőket segítik.
– A számukra teremtett munka nemcsak önbecsülést és biztos jövőt ad nekik, de foglalkoztatásukkal az állam is jól jár – jelentette ki tegnap a helyszínen tartott szakmai konferencián Soltész Miklós. A szociális államtitkár azt szeretné elérni, hogy a kiállítás ne kétnapos rendezvény legyen, hanem tudatformálás is. – Amikor a kormány arról beszél, hogy egymillió munkahelyet szeretne teremteni, nemcsak a jól látó, jól halló vagy könnyen mozgó emberekre gondol – mondta el Nagy Anna kormányszóvivő.
Bernáth Ildikó miniszteri biztos előadásában hangsúlyozta, az a tény, hogy hazánkban a megváltozott munkaképességűeknek és a fogyatékossággal élőknek csupán tíz százaléka dolgozik, az államháztartást is megterheli. Mint mondta, jelenleg 979 ezer ember részesül rokkantnyugdíjban vagy egyéb ilyen jellegű állami támogatásban, amely éves szinten 350 milliárd forint kiadás. – Aggasztó, hogy közülük az ötven évnél fiatalabbak száma eléri a 413 ezer főt, miközben csupán negyvenezer embernek van munkája – tette hozzá. A miniszteri biztos bejelentette, azok a vállalatok, amelyek csökkent munkaképességűeket alkalmaznak, állami és európai uniós pályázatok segítségére is számíthatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.