Hiánycikk a szívgyógyszer

Munkatársunktól
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kórházba került több szívbeteg, miután hiánycikké vált a kezelésükhöz használt szívritmusszabályozó gyógyszer.
Lapunk megkeresett több gyógyszertárat is az ország különböző pontjain, de egyikben sem volt kapható a Sotalex nevű készítmény. Hávelné Szatmári Katalin gyógyszerész lapunknak elmondta: valóban hetek óta nem lehet beszerezni a készítményt. A szer azonban helyettesíthető más, azonos hatóanyagú generikus gyógyszerekkel, igaz, azok közül az egyik szintén nem kapható. Hozzátette: a beteg gyakran ragaszkodik a megszokott orvossághoz, s nem lehet rábeszélni a helyettesítő gyógyszerre. Ilyenkor azt tanácsolják neki, hogy beszéljen a kezelőorvosával. Csakhogy bizonyos esetekben több nap is eltelhet, mire valaki ismét eljut a szakorvoshoz. A szívritmuszavarban szenvedőknél pedig ez az idő akár végzetes is lehet, ha addig nem szedik a gyógyszert.
Az Országos Gyógyszerészeti Intézet azt közölte, hogy több azonos hatóanyagú készítmény is engedélyezett Magyarországon, átmeneti termékhiányt pedig nem jelentettek egyik esetében sem. A gyártónak egyébként csak akkor kell tájékoztatást adnia a készlethiányról, ha az előreláthatólag meghaladja a három hónapot.
Lapunk megkereste a gyártót is. A Bristol-Myers közleménye szerint a Sotalex Mite tabletta gyártási helyszínén jelenleg kapacitásfejlesztési problémáink vannak, amely korlátozott ellátást eredményezett a készítményből. Haladéktalanul elkezdtünk dolgozni a rendelkezésre álló készítmények allokációján, illetve azon, hogy megoldjuk a gyártási kapacitási problémát – írják. Arra számítunk, hogy november végére ismét helyreáll a megfelelő ellátás. Magyarországon rendelkezésre állnak a Sotalex generikus alternatívái.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.