Humánus szülésért küzdenek a nők

Kulturális változásra van szükség a humánus szülés megteremtéséhez hazánkban – fogalmazott Szócska Miklós. Az egészségügyért felelős államtitkár egy tegnapi konferencián kijelentette, a gyermekvállalást ösztönözni kell, amelynek az is része, hogy a kormány nem támogat semmilyen jogszabályt, amely a művi terhességmegszakítást segíti.

Mizsei Bernadett
2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az otthon szüléssel kapcsolatos mozgalom nem egészen az otthon szülésről, hanem a szülészet mai állapotáról, a humánus szülés igényéről szól – jelentette ki tegnap Szócska Miklós A szülészet újjászületése című konferencián. Szerinte ennek megoldásához kulturális változásra van szükség. – Ma az egészségügyben hadigazdálkodás folyik, pedig ha tehetném, már holnap elkezdeném a bababarát szülészeti központok építését – tette hozzá. Elmondta, kialakult egy olyan kultúra, amely minden eszközzel próbálja akadályozni a népszaporulatot. A nők jelentős része a munkahelye megtartása érdekében nem megy szülni, pedig a magyar fiatalok gyermekvállalási hajlandósága igen magas. Úgy vélte, minden lehetséges eszközzel támogatni kell a gyermekvállalást, hiszen a demográfiai trendek megkérdőjelezik az egészségügyi ellátórendszer fenntarthatóságát, és nem biztos, hogy 15-20 év múlva lesz elég járulékfizető. Nehezményezte, hogy Magyarországon évente 43 ezer abortusz van, miközben a családtervezésnek sokkal humánusabb módjai is vannak.
Mikola István előadásában fontosnak nevezte, hogy a bábáknak mielőbb legyen szakmai kódjuk, s ily módon legyenek részei az egészségügyi rendszernek. Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnöke hangsúlyozta, a kabinet hadat üzen annak a gyakorlatnak, hogy a gyermeket vállaló nőknek pénzt kell gyűjteniük a szülésre. Ékes Ilona, az emberi jogi bizottság fideszes tagja úgy fogalmazott, számos kórházban a szülő nők iránti tisztelet hiánya „az anya szervezetét csomagolóanyaggá silányítja”.
Felszólalt a Nemzetközi Anya- és Bababarát Szülészeti Ellátásért Szervezet több képviselője is. Céljuk magyar anya- és bababarát szülészetek kialakítása, ahol tiszteletben tartják a nők, a gyermekek és a család jogait, az ellátás szakmailag megalapozott, s minimalizálják a kockázatot, támogatják a vajúdás és szülés természetes folyamatát. A témában ma folytatja a kormány az egyeztetéseket a szakmai szervezetekkel. Szócska szerint a szervezetek nem zárkóznak el attól, hogy az otthon szülést az intézményekhez közelítsék.

Vizsgálat. Fegyelmi vizsgálatot rendelt el a budapesti főkapitány, amiért a Gyorskocsi utcai fogdában a beszélő előtt és után meztelenre vetkőztetve motozták meg Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt. A foglalkozása gyakorlásától eltiltott Gerébet egy általa vezetett otthon szülés miatt vették őrizetbe. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.