Időutazás

Lukács Csaba
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly naptár törte meg több hazai és külföldi illetőségű sikerkönyv uralmát a legnagyobb magyar internetes áruház erdélyi könyves sikerlistáján, és úgy tűnik, az eset idén decemberben is megismétlődik. A nagyváradi könyvmaratonin bemutatott első Erdély Anno kalendáriumban szereplő 1900 körüli fényképeken Marosvásárhely, Nagyszeben, Arad, Brassó, Kolozsvár, Nagyvárad, Torockó, a háromszéki Előpatakfürdő, valamint Temesvár, Lugos és Medgyes patináját csodálhatjuk meg Vajdahunyad és Déva vára mellett. A budapesti Százszorkép Kiadó munkáját erdélyi szerkesztő, Balázs D. Attila segítette, és a tavalyi siker után idén is időutazásra csábító, szép mívű erdélyi kalendáriumokkal rukkolnak elő. 2011-ben már a Székelyföld Anno kerülhet fel a falakra, de készült jelenkori felvételekkel megtoldott Erdély Anno és Most naptár is, rendhagyó határidőnaplóval egyetemben.
A sikert viszont könnyen megfejthetjük, ha számba vesszük azt, hogy tartalmilag gazdag naptárról beszélhetünk, több mint százéves, különlegesen szép és helytörténeti szempontból jelentős levelezőlapokkal illusztrálva. A hangulatos korabeli fényképeken a friss kiadványban többek között Verespatak, Menyháza, Szováta, Málnásfürdő, Torockó, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Tusnádfürdő, Brassó, Székelyudvarhely, Kommandó, Kolozsvár, Zilah, Kézdivásárhely, Marosvásárhely, valamint Csíksomlyó régi arcát csodálhatjuk meg. Azoknak, akik a Székely gyorssal eljutottak a „végekig”, különösen érdekesek lehetnek a gyimesi ezeréves határról, Csíksomlyóról, valamint a híres Karakó-völgyhídról készült régi fotók.
A felvételekhez a szerkesztő szövegei illeszkednek magyar, angol és német nyelven, így a „Transsylvaniába” látogató külföldiek is képet kaphatnak a hajdani és a mostani állapotokról, ha a kezükbe kerül valamelyik Anno. A szócikkeken belül az adott térséghez kapcsolódó honlapcímek is fel vannak tüntetve azoknak, akik még többet szeretnének megtudni az adott régióról.
(Székelyföld Anno, 2011. Százszorkép Kiadó, Budapest, 2010. Ára: 1490 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.