Igénylik az önálló magyar politizálást

Neszméri Sándor
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes színfoltja volt a szombati szlovákiai helyhatósági választásoknak a parlamenten kívül rekedt Magyar Koalíció Pártja és a kormányzó Most – Híd szlovák– magyar vegyes párt versengése a dél-szlovákiai járásokban – írta a szlovák sajtó. Bugár Béla, a Most – Híd elnöke elégedett az eredményekkel, mert pártja – állítólag – a nulláról indult, úgy szerzett 95 polgármesterséget, ám a szlovák lapok többsége úgy látja, az MKP bizonyította életképességét, sőt a Pravda szerint „elsöpörte Bugár pártját a magyarok lakta régiókban”.
A lap kiemeli, hogy az MKP a pártok között a polgármesterek számát tekintve országosan a negyedik, a helyi képviselők tekintetében pedig az ötödik helyet szerezte meg, amivel nemcsak a Most – Híd pártot előzte meg, hanem más parlamenti erőket is, vagyis „nem lehet kihagyni a szlovákiai politikai térképről”.
Berényi József, az MKP elnöke szintén elégedett pártja eredményével, hiszen – mint lapunknak elmondta – nemcsak az a 129 polgármester képviseli a pártot, akiket a statisztikák kimutatnak, hanem további 36, akik különböző koalícióban indultak, s csaknem ugyanenynyi párttaguk szerzett polgármesteri posztot független jelöltként indulva a választásokon, a helyi szervezetek támogatásával és egyezsége alapján. Berényi szerint az eredmény azért megnyugtató és biztató, mert bebizonyosodott, hogy a szlovákiai magyarok körében igény van az önálló magyar politizálásra, ami reményt és esélyt ad arra, hogy az MKP a legközelebbi parlamenti választásokon újra sikeres legyen, s visszakerüljön akár a kormányzó hatalomba is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.