IMF-segítség Argentínának

Munkatársunktól
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Buenos Aires a latin-amerikai országban igen kevéssé kedvelt Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségét kéri az infláció pontos értékének meghatározásához. Mint arról a távirati iroda beszámolt, a La Nación című argentin lap tegnapi írása szerint az IMF szakértői már december elején a dél-amerikai országba utaznak, hogy segítsék az állami statisztikai szolgálat munkáját. A probléma a hivatalos inflációs adat és a független szakértői számítások közti eltérés: a fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke a hivatalos adat szerint októberben 11,1 százalék volt, független számítások azonban 25-30 százalékos inflációval számolnak. A segítségkérés tényét az IMF megerősítette, közleménye szerint az argentin hatóságok a fogyasztóiár-index meghatározásában igénylik a nemzetközi pénzügyi szervezet közreműködését. A Buenos Aires-i kormányzatot 2007 óta éri az a vád, hogy manipulálja az inflációs adatokat. Később más kimutatások, például a gazdasági növekedés alakulását mutató adatsorok pontossága körül is kételyek merültek fel. Mint ismeretes, a 2001–2002-es argentin válság a gazdaságtörténet egyik legnagyobb szabású államcsődje, amelyet az IMF segítségével sem sikerült elkerülni; bírálók szerint az összeomlásban nagy szerepe volt a gazdaság bajaira kínált világbanki terápiának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.