Ír gázoló: csak jövőre dönt a bíróság

Győr Ágnes
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen elutasította az ír legfelsőbb bíróság Ciaran Francis Tobin kiadatását, így törvénytelen lenne a férfit mégis átadni a magyar hatóságoknak – hangzott el a védelem részéről az ír férfi kiadatási tárgyalásának második napján tegnap Dublinban. Többek között azzal is érveltek, hogy Magyarországon az ügy miatti hisztérikus hangulatban nem garantálható védencük személyes biztonsága. Tobint, aki tíz évvel ezelőtt Leányfalun halálra gázolt két magyar kisgyereket, a magyar bíróság 2002-ben három év börtönbüntetésre ítélte. A büntetés letöltésének megkezdése után a férfi leghamarabb 18 hónap múlva szabadulhatna. Az ítélet kihirdetésének idején azonban Tobin már nem tartózkodott Magyarországon. Bár a magyar állam azonnal kérte a férfi kiadatását, azt az ír bíróság elutasította. Döntésüket azzal indokolták, nem bizonyítható, hogy a férfi szökve távozott a hazánkból.
Miután az ír törvényeket tavaly módosították, és a szökés tényállásának megállapítása kikerült a kiadatás kritériumai közül, Magyarország újra kérte a férfi kiadatását. Az ír igazságügyi minisztérium jogi képviselője szerint nincs semmilyen törvényes akadálya annak, hogy egy ország ugyanabban az ügyben többször kérje egy elítélt kiadatását. A jogász hozzátette: a törvények jelenlegi állása szerint kötelessége az ír bíróságnak kiadnia Magyarországnak a férfit. A bíró január 18-ra ígért ítélethirdetést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.