Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 6.
„A magyar nyelv természeti rendje”. A Magyar Művészeti Akadémia a Czuczor–Fogarasi-szótárról és az eredeti magyar nyelvszemléletről rendez konferenciát, amelynek célja a szótár tudományos értékelése, a magyar nyelvi hagyomány ápolása, a régi tudományos eredmények ismételt megvizsgálása és újraértékelése, az anyanyelvi kultúra fejlesztése, a párbeszéd erősítése a különböző nézetek között.
Felkért előadók: Alexa Károly irodalomtörténész, Balázs Géza nyelvész, Bencze Lóránt nyelvész, egyetemi tanár, Békés Vera filozófus, tudományos főmunkatárs, Bérczi Szaniszló csillagász, egyetemi docens, Czakó Gábor író, Horváth Katalin nyelvész, egyetemi docens, Juhász Zoltán kutatómérnök, népzenész, Kiss Gábor nyelvész, Molnár Zsolt és Czeglédi Cecília szervező, tanító, Móser Zoltán tanár, fotóművész, Németh Renáta nyelvész, Oláh Annamária fizikus, Bolyai-kutató, Pomozi Péter nyelvész, egyetemi docens és Pusztay János nyelvész, egyetemi tanár.
A résztvevőktől önkéntes részvételi hozzájárulást várnak kb. 2000 forintos összegben. Jelentkezni a Magyar Művészeti Akadémia postacímén (1034 Bp., Kecske utca 25.) vagy az [email protected] elektronikus címen lehet. A részletekről bővebb információ található az Mmakademia.hu/programsHU.php internetes oldalon. Innen tölthető le a jelentkezési lap is.
Helyszín: Magyar Kultúra Alapítvány székháza, Deák-terem (1014 Budapest, Szentháromság tér 6.).
Időpont: 9 óra

Hogyan képezik a kormánytisztviselőket? Az Európai Unió soros magyar elnökségének hivatalba lépése előtt a beszélgetés résztvevői összehasonlíthatják a magas beosztású kormánytisztviselők francia és magyar képzési rendszerét. A társalgás magyarul és franciául folyik, szinkrontolmácsot biztosítanak.
Helyszín: a Francia Intézet amfiteátruma (1011 Budapest, Fő utca 17.).
Időpont: 10 óra

Kávé és külpolitika. A lisszaboni NATO-csúcs után címmel Szenes Zoltán, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) tanára, volt vezérkari főnök, Varga Gergely, a ZMNE Stratégiai és Védelmi Kutatóintézet munkatársa, Törő Csaba, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa és Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa beszélget.
Helyszín: Magyar Külügyi Intézet (1016 Budapest, Bérc utca 13–15.).
Időpont: 14 óra

Somlyó – 90. Somlyó Györgyre emlékezik születésének 90. évfordulóján Báthori Csaba író, Lator László író, Szabó T. Anna költő.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.).
Időpont: 17 óra

Egészségakadémia. A sorozat találkozóján Kopp Mária orvos pszichológus tart előadást Van-e kiút a népesedési válságból? címmel.
Helyszín: MTA Pécsi Akadémiai Bizottság székháza (Pécs, Jurisics Miklós út 44.).
Időpont: 18 óra
December 7.
Sok-mindent-tudás egyeteme. Az algyői faluház sorozatában Az együttélés konfliktusai a Kárpát-medencében az elmúlt 200 esztendőben címmel Tóth István történész (Móra Ferenc Múzeum) tart előadást.
Helyszín: Algyői Faluház, Könyvtár és Tájház (Algyő, Búvár utca 5.).
Időpont: 18 óra

Politikailag inkorrekt. Az azonos címmel megjelenő, a politikai diktatúrákról szóló esszégyűjteményéről beszélget Schmidt Mária történésszel, a Terror Háza Múzeum főigazgatójával Ókovács Szilveszter újságíró.
Helyszín: Alexandra irodalmi kávéház (1075 Budapest, Károly körút 3/c).
Időpont: 18 óra

December 8.
Beszélgetés Tormay Cécile-ről. Alexa Károly irodalomtörténész cserél eszmét Kollarits Krisztina kutatóval a Bujdosókönyvről és írójáról. Bemutatják Kollarits Krisztinának a témáról írt Egy bujdosó írónő – Tormay Cécile című kötetét is.
Helyszín: Litea könyvesbolt (1014 Budapest, Hess András tér 4.).
Időpont: 17 óra

Margittai Gábor, lapunk munkatársa 8-án mutatja be Trianoni menyecske című új könyvét Székesfehérvárott (Malom utca 2., a hajdani 17-es magyar királyi honvéd gyalogezred laktanyája, 17 óra). Kilencedikén 18 órakor Budapesten, az Alexandra irodalmi kávéházban (1075 Károly krt. 3/c, 18 óra) Alexa Károly beszélget a szerzővel, fellép Burány Béla Pöcök (szaxofon). A kötet a Magyar Nemzet Magazinban megjelent riportok, esszék, interjúk gyűjteménye, egyfajta leltár a harmadik évezred első évtizedének „külső magyar”, határon túli világáról: utolsó magyarokról és omladozó középkori templomainkról, veszendő örökségünkről.

Adventi beszélgetések. A siófoki rendezvényen Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója tart előadást A halál tényei, avagy a tények halála: Széchenyi István utolsó húsvétja címmel.
Helyszín: Kálmán Imre-emlékház (Siófok, Kálmán Imre sétány 5.).
Időpont: 17.30

December 9.
Európai külügyi szolgálat. „Global payerből” „global player”? címmel Kiss J. László, a Magyar Külügyi Intézet tudományos igazgatója tart előadást.
Helyszín: Magyar Külügyi Intézet (1016 Budapest, Bérc utca 13–15.).
Időpont: 10 óra

Ludwig Emil és Tóth Tibor Badacsony című könyvét Ambrus Lajos író mutatja be.
Helyszín: Litea könyvszalon, Fortuna-udvar (1014 Budapest, Hess András tér 4.).
Időpont: 16.30

Ki mit ért az élet értelmén? Az Asztali beszélgetések disputasorozat találkozóján Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora és Hankiss Elemér szociológus fejti ki véleményét Mit ért az élet értelmén a zsidóság, a kereszténység és a tudomány? címmel.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.).
Időpont: 18.30

December 9–10.
Történetírás, kutatás, kutathatóság és az egyházak. Gergely Jenő halálának első évfordulóján doktoranduszkonferenciával egybekötött emléktanácskozást rendez az MTA és az ELTE. A tudományos ülés nemzetközi kerekasztal-beszélgetéssel kezdődik, amelyet Borsodi Csaba, az ELTE BTK rektorhelyettese vezet az MTA Társadalomkutató Központjának Jakobinus termében (1014 Budapest, Országház utca 30.). A többi eseménynek az ELTE ad otthont. Előadást tart Gianone András (Politikamentes volt-e Magyarországon az Actio Catholica?), Klestenitz Tibor (A katolikus sajtómozgalom történetének forrásai), Lénár Andor (A katolikus sajtó néhány jellemzője a váci egyházmegyében Hanauer Á. István püspöksége [1919–1942] alatt), Kozák Péter (Két világnézet – Balázs Béla és Prohászka Ottokár összecsapása az elmúlt századelőn), Csíky Balázs (Bőség és hiányok – Néhány módszertani kérdés és kutatási lehetőségek Serédi Jusztinián hercegprímási tevékenységének vizsgálata kapcsán), Tamási Zsolt (Az erdélyi római katolikus egyházmegye az 1849-es forradalomban), Fejérdy András (Az 1959–1965 közötti szentszéki–magyar kapcsolatok történetének forrásai), Soós Viktor Attila (Kísérlet az Állami Egyházügyi Hivatal munkatársai életútjának rekonstruálására), Millisits Máté (A reformáció és a reformátorok emlékezetkultúrájának adatbázisa), Diera Bernadett (A pécsi „Fekete Hollók”, avagy a hitoktatás elméleti és gyakorlati keretei az 1960-as években). Részletes információk a Reformatus.hu oldalon találhatók.
Helyszín: ELTE BTK Történeti Intézet (1088 Budapest, Múzeum körút 6–8.).
Időpont: 9 óra

December 10.
GPS-art, Pécs. A Pécsett megrendezendő Music in the Global Village szimpózium témája a zene, a társművészetek és a hálózati rendszerek kapcsolata. A találkozóhoz kapcsolódóan egy különleges, az European Bridges Ensemble és Marek Choloniewski együttműködésében létrejött zeneművet is bemutatnak.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem, Művészeti Kar (Pécs, Damjanich utca 30.).
Időpont: 19.30

December 12.
Bauhaus-séta Újlipótvárosban. Az angyalföldi helytörténeti gyűjtemény Bauhaus-e a Bauhaus Újlipótvárosban? címmel sétát szervez Maczó Balázs muzeológus vezetésével. A létszám korlátozott, ezért előzetes bejelentkezés szükséges a + (36) (30) 453 3693-as és a + (36) (1) 349 1501-es telefonszámon vagy e-mailben a [email protected] címen.
Helyszín: angyalföldi helytörténeti gyűjtemény (1132 Budapest, Váci út 50.).
Időpont: 9.50

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.