Ismét csúcson a svájci frank

Megroggyant tegnap délelőtt a forint árfolyama, de délután sikerült talpra állnia a hazai devizának. A gyengélkedés az elemzők szerint egyrészt az eurózónában tapasztalható félelmek, másrészt a kormány nyugdíjtervei iránt táplált befektetői bizalmatlanság számlájára írható.

Csécsi László
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rosszul kezdte a napot tegnap a magyar fizetőeszköz. A svájci frank 220 forint közelében is járt a délelőtti órákban. Délután azonban kedvezőbb szelek fújtak a devizapiacokon, így a forint szárnyra kaphatott a nagy zuhanás után. Az euró árfolyama szinte egész délelőtt 284 és 284,5 forint között időzött, pedig egy nappal korábban még 281 forint környékén zajlott az adásvétel. A gyengülés csak délután három óra körül fordult meg, amikor a magyar fizetőeszköz meredek erősödésbe kezdett a közös devizával szemben, és meg sem állt a 281,5-ös szintig. Lapzártánk idején egy euróért 280,6 forintot adtak a nemzetközi kereskedésben. A közös deviza egyébként igen rosszul szerepelt tegnap, az euró és a frank váltószáma ugyanis 1,3 alá süllyedt. Az euró utoljára szeptember közepén volt ilyen gyenge a frankhoz képest. A svájci deviza napközben az euróéhoz hasonló pályát írt le a forinttal szemben, az esti visszaerősödés azonban javított a helyzeten. Lapzártánk idején a frank a 215,5-ös szinten járt.
A lapunknak nyilatkozó szakértők egyetértettek abban, hogy a heves ingadozások mögött több ok áll. Az egyik az, hogy az eurózónából folyamatosan rossz hírek érkeznek. A befektetők ezért attól tartanak, hogy az ír adósságválság nem áll meg az ország határainál. Ez a fenyegetés pedig minden feltörekvő országot érzékenyen érint, mivel a befektetők igyekeznek megszabadulni az átlagnál több rizikót hordozó devizáktól, köztük a forinttól. Ráadásul egy részük épp svájci frankba menekül, így tornázva fel annak árfolyamát. – Hazánk esetében a magán-nyugdíjpénztári tervek is elbizonytalanítják a befektetőket – állítják az elemzők. Mivel egyelőre nem látszik, hogy milyen átfogó változtatások teremtik meg a költségvetés lyukainak betömését 2013 után, a piacok óvatosan bánnak a forinttal. – Ez az egyik oka annak, hogy a magyar deviza különösen érzékenyen reagál mind a jó, mind a rossz hírekre – mondták a szakértők.
Az állampapírok piaca szintén gyengélkedett tegnap. A jegyzések iránti alacsony érdeklődés és az emelkedő hozamelvárások miatt a meghirdetett negyvenmilliárd helyett csak harmincmilliárd forint értékben adott el tegnap három hónapos kincstárjegyet az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A vásárlók a hétfői kamatemelés után kivárnak – mondták az MTI-nek állampapír-kereskedők. Az aukción 5,78 százalékos átlaghozam alakult ki, 0,5 százalékkal magasabb az előző, múlt keddi aukció 5,28 százalékos átlaghozamánál. Az aukción magasabb kamattal még lehetett volna vevőt találni, de az ÁKK nem tornázta feljebb a rátát.
– Az ÁKK nincs rászorulva arra, hogy mindenáron eladja az aukciókra meghirdetett mennyiségeket – vonta le ebből a következtetést egy MTI-nek nyilatkozó kereskedő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.