Ismét le akarták tartóztatni a volt rektort

Munkatársunktól
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki fedezte a katonaorvosi csapatépítést? Milliós csapatépítő tréningekre, pazarló külföldi utazásokra költötték el a honvédség pénzét a Katona-egészségügyi Kiválósági Központban az előző ciklusban – erősítette meg tegnap lapunk korábban megírt információját a Figyelő.net. Mint közölték: a központ munkatársainak egy borkóstolásból, sárospataki várlátogatásból és téli bobozásból álló csapatépítő tréninget tartottak, amelyre három nap alatt közel egymillió forintot költöttek el külső helyszínen. Tavaly szeptemberben pedig másfél napos visegrádi kalandparkos-evezős-paintballos, fejenként százezer (öszszesen kétmillió) forintba kerülő csapatépítő tréninget is tartottak a Magyar Honvédség pénzéből – állítja a honlap. Kopcsó István orvos ezredes, a kiválósági központ igazgatója azzal érvel, hogy a tréningeket nem a HM költségvetéséből, hanem nemzetközi pénzekből fedezték. A kiválósági központ irányító bizottságnak elnöke Németh András dandártábornok nem nyilatkozott.


Újra indítványt tett a katonai ügyészség Szabó Jánosnak, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) volt rektorának előzetes letartóztatására, a bíróság azonban ezt elutasította – tudta meg lapunk. Mint ismert, a nyugállományú honvéd dandártábornok ellen eljárás folyik befolyással üzérkedés vádjával, mert az ügyészség szerint 2009-ben két társával elhatározta: a DHL nevű nemzetközi szállítmányozási cég egyik divíziójának vezetőit valótlan állításokkal félrevezetik azért, hogy a társaság szerződést bontson biztonsági cégével, és megbízza az egyikük ismeretségi körébe tartozó másik vállalkozást az őrzés-védelmi feladatokkal. Az ügy kapcsán az egykori rektort már előzetes letartóztatásba helyezték, de a Fővárosi Bíróság másodfokú végzése alapján ezt megszüntették, miközben vádemelési javaslattal éltek a volt egyetemi vezető ellen.
A vádhatóság gyanúja szerint azonban az egyetem volt vezetője egy másik, sikkasztási ügybe is belekeveredett. Úgy tudjuk, ez annak az orvos ezredesnek az ügye, akinek nemrég hosszabbították meg az előzetes letartóztatását. F. Józsefet, a Honvédkórház Állami Egészségügyi Központ főosztályvezetőjét azzal gyanúsítják, hogy egy több száz milliós gyorsdiagnosztikai laborfejlesztés kapcsán sikkasztásra való felbujtás bűntettét követte el. Információink szerint a sikkasztás lehetséges elkövetője a katonai ügyészség gyanúja szerint maga Szabó János, a Zrínyi egyetem rektora lehetett. A ZMNE ugyanis tagja volt annak a konzorciumnak, amely közel félmilliárdos állami támogatást kapott az említett katonai gyorsdiagnosztikai labor kifejlesztésére és megépítésére.
F. József jogi képviselője lapunknak elmondta: fellebbeztek a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának döntése ellen, amely elrejtőzés, bűnismétlés veszélye és az eljárás veszélyeztetése miatt hosszabbította meg védence letartóztatását. – A fellebbezésről a jövő héten várható bírósági döntés. Nem tartjuk megalapozottnak a bizonyítékokat – jelentette ki az ügyvéd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.