Ítélet a kiskunlacházi perben

Határozatot hirdet ma a két évvel ezelőtt elkövetett kiskunlacházi gyermekgyilkosság büntetőperében a Pest Megyei Bíróság; az ügyész életfogytig tartó fegyházbüntetést kért vádbeszédében a feltételezett elkövetőre, P. Józsefre. A védelem szerint az ügy túlzott nyilvánossága nyomást gyakorol a hatóságokra.

Csibra Tibor
2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pont kerül ma a két évvel ezelőtti, komoly társadalmi, etnikai indulatokat kiváltó kiskunlacházi gyermekgyilkossági ügyre a Pest Megyei Bíróságon. P. József vádlottra életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta múlt heti perbeszédében az ügyész. A vádhatóság szerint az áprilisban kezdődött büntetőperben bebizonyosodott, hogy a terhelt aljas indokból erőszakolta és ölte meg a 14 éves H. Nórát, s a bűncselekmény után ki is fosztotta áldozatát.
Szabó Zsolt ügyész cáfolhatatlannak nevezte azokat a tárgyi bizonyítékokat, amelyek P. József bűnösségét igazolják. Ezek közül perdöntő lehet az áldozat holttestén talált, a vádlottéval azonos genetikai minta, például az egyező ondónyomok. A terheltet hét hónappal a gyilkosság után, tavaly júniusban vette őrizetbe a rendőrség kiskunlacházi házában, amely a bűncselekmény helyszínének közvetlen közelében van. Az ingatlanban egy porszívóba rejtve találták meg a nyomozók H. Nóra okmányait, ékszereit, mobiltelefonját. A vádlott a büntetőperben nem adott kielégítő magyarázatot arra, hogy miért vitte magával az áldozat holmiját. P. József elfogása után röviddel bevallotta, hogy intim kapcsolatba került a lánnyal, de a bizonyítás alatt végig kitartott állítása mellett, hogy H. Nóra önként vállalkozott a közösülésre. A vizsgálat, majd a per alatt a vádlott a légyottnak más helyszínét jelölte meg, mint ahol a sértettet megtalálták, majd a napokban beismerte, hogy oda mentek a lánynyal, ahol annak holttestére később rálelt az édesapja.
A terhelt úgy nyilatkozott, hogy korábban prostituáltakhoz járt, ennek tulajdonította, hogy az indokoltnál keményebben közeledett alkalmi partneréhez, de tagadta, hogy megölte volna H. Nórát. Az ügyben többször nyilatkoztak azok az orvos szakértők, akik megvizsgálták az áldozat holttestét. A sértett sérülései alapján kizárták, hogy a szexuális aktus úgy történhetett, ahogy azt a vádlott leírta. A szakemberek elismerték, hogy H. Nórán kevés védekezésre utaló nyomot találtak. Ezt azzal magyarázták, hogy P. József nagy erővel megütötte, majd hosszasan fojtogatta a lányt, aki az oxigénhiánytól bódult állapotba került, ezért nem küzdött támadójával. Vádbeszédében az ügyész felhívta a figyelmet P. József különböző vallomásaira is, amelyek arra vonatkoztak, hogy miképp, milyen állapotban hagyta a kiserdőben H. Nórát. A vádlott egyszer úgy nyilatkozott, hogy a lány élt, máskor úgy, hogy halott volt, majd azt mondta, hogy nem győződött meg erről, amikor távozott.
Az áldozatot ismerő rokonok, ismerősök tanúként többször nyilatkoztak a büntetőperben, és kizártnak tartották, hogy a feltűnően csinos, a koránál lényegesen idősebbnek látszó H. Nóra önként adta volna oda magát éjszaka, rossz időben, egy láthatóan öregebb, ittas, ápolatlan férfinak. Túlzónak tartotta az ügyész büntetési indítványát a terhelt védője, Ruzsbaczky Nóra, aki szerint a büntetőeljárásra folyamatos sajtó, illetve társadalmi nyomás nyomta rá a bélyegét. P. József ma reggel az utolsó szó jogán beszélhet, majd Szalay Csaba büntetőtanácsa kihirdeti ítéletét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.