Januártól emelkednek a nyugdíjak

Január 1-jétől 3,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak – jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő tegnap. Az emelés nemcsak a normál öregségi nyugdíjra, de az özvegyi nyugdíjakra, az árvaellátásra és a baleseti járadékra is vonatkozik, több mint két és fél millió embert érintve.

Munkatársainktól
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 3,8 százalékon felül azok a nyugdíjasok, akik nem idén vonultak nyugdíjba, hanem korábban, 0,6 százalékos plusz- emelésben is részesülnek majd, azaz esetükben 4,4 százalékos lesz a növekedés 2011. január 1-jétől.
A kormány elkészült a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat érintő jogszabályok tervezetével is, ezeket ma terjesztik be a parlamentnek. A Ház várhatóan december 13-án szavaz az indítványokról, amelyek egyebek mellett rögzítik, hogy ha egy pénztártag befizetéseit a magánnyugdíjkassza veszteséggel kezelte, akkor a büdzsé megtéríti a hiányt, persze csak azoknak, akik január 31-ig átviszik megtakarításaikat az állami nyugdíjrendszerbe. Akiknek viszont többlet mutatkozik a számlájukon, adómentesen felvehetik a többletet, vagy átutalhatják az önkéntes nyugdíj-előtakarékossági számlájukra. Az eddig nyugdíjjárulékként ismert közteher nyugdíjadóvá alakul, és ezt azoknak is fizetniük kell, akik nem hagyják el a kötelező magánszámlákat az állami alap kedvéért.
Az MSZP Alkotmánybírósághoz fordul, népszavazást kezdeményez és pertársaságot alapít, a pénztárak érdekvédelmi szervezete pedig uniós beavatkozást követel, tiltakozásul a kormány terve ellen.
Továbbiak a 3. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.