Játékgép az amerikai légierőnek

2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétmillió dollárért sikerült az amerikai légierőnek megépítenie egy szuperszámítógépet, amely alsó hangon is legalább húszmillióba kerül. A technikusok egyszerűen megvásároltak 1760 darab PlayStation 3 típusú játékkonzolt, és azokat összekötve már kész is volt a katonák igényeinek is megfelelő gép. Minthogy ezek a játékgépek úgy készülnek, hogy kiváló grafikájú és nagyon gyors programokat akadozás nélkül futtassanak, a légierő is hasonló célokra fogja használni, radarrendszerek kisegítésére például kiváló. A Condor Cluster névre keresztelt gép jelenleg a Pentagon legerősebb szuperszámítógépe, amely egyúttal a legolcsóbb is mind közül.
Ez ugyanakkor etikai kérdéseket is felvet. Ismert, hogy a hadsereg sokszor fordul a számítógépes játékokhoz kiképzés során. A PlayStation gyártója, a Sony már tavaly tudta, hogy a katonák bevásárolnának, s tisztában volt gépeinek képességeivel, minthogy 2003-ban az Illinois-i Egyetem már épített egy szuperszámítógépet PlayStation 2-kből. A japán gyártó tisztában volt vele, hogy a PlayStation 3 is a hadseregnél fog kikötni, így eladási árát is igen alacsonyra szabta. A Sony nem fog éhen halni, a játékkonzolhoz kötődő többi termék bőven kárpótolja a veszteségért, és még a katonák is nagyon-nagyon elégedettek új szuperszámítógépük miatt. Az persze kérdés, hogy etikus-e a játék lövöldözést és a valódi háborút így összekeverni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.