Jogot sértett Washington

Nemzetközi jogot sértett az Egyesült Államok, amikor a washingtoni külügyminisztérium azt adta utasításba, hogy diplomatái – adatbázisba rendezve – magyar állampolgárokról személyes adatokat gyűjtsenek Magyarországon – mondta lapunk megkeresésére Hoffmann Tamás.

Balogh Roland
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi jogász szerint az Egyesült Államok ezzel a lépésével beavatkozott Magyarország belügyeibe, azaz megsértette a magyar állami szuverenitást. „Noha a diplomaták minden megengedett formában tájékozódhatnak abban az országban, ahová őket vezényelték, egy ilyen jellegű adatbázist legfeljebb magyar állami engedéllyel hozhatnak létre” – véli a szakértő. Hozzátette, amennyiben az Egyesült Államok nem rendelkezik ilyen jellegű szerződéses felhatalmazással, úgy a Washingtonból kiadott utasítás egyértelmű nemzetközi jogsértésre utal.

*

– A szuverenitás megsértése kapcsán Magyarország három módon tiltakozhat az Egyesült Államok akciója ellen – mondta Hoffmann Tamás. Tehetik a nemzetközi kapcsolattartásból jól ismert informális keretek között, ám ennél komolyabb lépés lenne, ha Magyarország diplomáciai jegyzékben nyilvánítaná ki nemtetszését az amerikaiak magyarországi személyes adatgyűjtése miatt. „Ettől is komolyabb lehet az, ha a magyar állam úgy dönt, akár az ENSZ hágai Nemzetközi Bíróságához is lehet fordulni az ügy kapcsán” – véli a nemzetközi jogász. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy csak úgy nem lehet nemzetközi bíróság elé állítani az Egyesült Államokat, mivel ahhoz Washington beleegyezése is szükséges.
Ennek hiányában Hágában csak abban az esetben lehetne eljárást kezdeményezni, ha a két ország között lenne egy ilyen jellegű ügyet szabályozó szerződés, ám a szakember nem tud ilyen típusú közös megállapodásról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.