Jövőre tetőzik a hitelbedőlés

Csécsi László
2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre éri el csúcspontját a fizetésképtelen adósok száma – közölte egy tegnapi konferencián Balogh László, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) alelnöke. Idén szeptemberben a több mint kilencven napja késésben lévő hitelek aránya 7,9 százalék volt. A PSZÁF szerint a jelzáloghitelek állománya jelenleg meghaladja a 6000 milliárd forintot. Ebből 4763 milliárdot tesznek ki a devizahitelek, míg a forinthitelek állománya 1310 milliárd forint. Az alelnök szerint bár makrogazdasági szempontból hasznos lenne átváltani a devizahiteleket, ez jelenleg nem lehetséges, mert a forintkölcsönök még most is drágábbak, mint a külföldi fizetőeszközben jegyzett hitelek. Hazánkban túl sok a változó kamatozású kölcsön. Ez azért gond, mert ezek kamatát egyoldalúan megváltoztathatják a pénzintézetek, így a költségeik egy részét az ügyfelekre háríthatják.
Balogh László arra is felhívta a figyelmet, hogy külföldön a kölcsönök árait nem módosíthatják olyan könnyen a bankok, mint nálunk. Nemcsak Nyugat-Európában, régiónkban is valamely referenciakamathoz kötik a hitelkamatokat, így azok csak a külső gazdasági körülmények hatására változhatnak. A magyar helyzetet jól példázza, hogy nálunk csupán a devizahitelek két százaléka tartozik a referenciakamathoz kötöttek közé, a többi 98 százalék esetében a bankok egyoldalúan is módosíthatják a kamatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.