Kádár gyónt halála előtt

Hírösszefoglaló
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halála előtt papnak gyónt Kádár János – állította egy fórumon Németh Miklós volt kormányfő. Úgy emlékezett, Mariska néni (Kádár János felesége) felhívta, s azt mondta, a férje papot akar. – Ki is ment egy pap, s Kádár gyónt neki, ám hogy mit, azt nyilván csak a pap tudja – jegyezte meg. Az Úton a rendszerváltás felé című balatonfüredi találkozót a Hamvas Béla Asztaltársaság szervezte. Itt volt vendég Németh Miklós és Pozsgay Imre egykori államminiszter.
Németh Miklós beszélt arról is, hogy 1981-ben csődhelyzetben volt az ország. Mint mondta, felvetődött az a kérdés is: „hétfőn ki tud-e nyitni a Magyar Nemzeti Bank?”. Egy út maradt, felvetetni magunkat a nemzetközi pénzügyi szervezetekbe; az IMF-be és a Világbankba. Németh szerint Fekete János akkori jegybanki elnökhelyettes „dumálta tele” Kádár fejét, s miatta duplázódott meg 1985 és 1990 között a magyar államadósság.
Németh hangsúlyozta azt is, Grósz „kizárólagos érdeme” az 1988. „májusi puccs”, azaz Kádár félreállítása. Arra, hogy mikor és miként engedik ki a nyugati határon az NDK-sokat, úgy emlékezett, azt szűk csapat „zongorázta le”, amelybe Horn Gyula akkori külügyminiszter nem tartozott bele.
Pozsgay Imre arra emlékezett, hogy Grósz Károllyal nagyon rossz viszonyban volt, meg is lepődött, amikor 1988 márciusában beállított hozzá balatonfüredi nyaralójába, s azt mondta: „Elfáradt az öreg, meg kéne neki köszönni.” Horn Gyula viszont 1988 februárjában még azt hangoztatta a párt központi bizottságának ülésén: „vegyék tudomásul az elvtársak, hogy Kádár elvtárs nélkül nincs kibontakozás, nincs magyar jövendő”. – Ennyit a Gyula előrelátó képességéről – jelentette ki Pozsgay.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.