Kalapács alatt Bakonyi Zoltán vagyona

A Veszprémi Városi Bíróság végrehajtója megkezdte az értékesítését azoknak a zár alá vett ingatlanoknak, amelyek Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatójának tulajdonában álltak.

Velkei Tamás
2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bakonyit tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével gyanúsítják a vörösiszap-katasztrófával összefüggésben.
Bakonyi vagyonát még október végén helyezte zár alá a bíróság, a fellebbezési határideje lejártával a végrehajtó megkezdhette az ingatlanok értékesítését. A lapunk birtokába jutott lajstromon több mint tíz ingatlan szerepel. Ezek közül négy a főváros közeli Solymáron, kettő Bicskén, egy a Pest megyei Nyáregyházán, egy major a Veszprém megyei Porván, egy másik ingatlan pedig a Fejér megyei Csóron található.

*

Ezenkívül Bakonyi a fővárosban egy III. kerületi lakás 3/5 tulajdonrészével, valamint a II. kerületben egy tizenegy hektáros erdő és szántó egy részével is rendelkezett.
Információnkat Kahler Frigyes, a bíróság szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. Az értékesítésből befolyó összeg a bejelentett polgári igényeket fedezi. Kahler emlékeztetett: az állam részéről eddig tízmilliárd, a lakosság oldaláról ötvenmillió forint kárigény fogalmazódott meg, azt a szóvivő viszont nem tudta megmondani, hogy az ingatlanok értékesítéséből befolyó összeg a kárigények mekkora hányadát fedezheti. A legfrissebb összesítés alapján viszont több mint 120 család kéri a vörösiszap-katasztrófában megsérült ingatlanjának új értékbecslését.
Bakonyit tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével gyanúsítják a vörösiszap-katasztrófával összefüggésben.
Az Európai Bizottság megerősítette az LMP álláspontját, amely szerint a Devecsert és Kolontárt elöntő vörösiszapot veszélyes hulladéknak kellett volna minősíteni, így a hatóságok hibás engedélyekkel hagyták működni a Mal Zrt.-t – áll a párt közleményében. Az LMP ezért alapos vizsgálatot követel.
Ma reggel 8 órától megszüntetik az átmenő forgalom korlátozását Devecserben, az autósok ezentúl az Ajkát Kolontárral és Devecserrel összekötő útszakaszon is közlekedhetnek. A járőrözés azonban ezt követően is folyamatos lesz a településen. Ismert, 2010. október 4-én szakadt át a Mal Zrt. iszaptárolójának egyik kazettája, aminek következtében körülbelül hétszázezer köbméter vörösiszap öntötte el Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tízen veszítették életüket, és több százan megsérültek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.