Kamatemelés jön?

Nem zárja ki teljes mértékben a Magyar Nemzeti Bank mai kamatemelését a londoni elemzők egy része. Ugyanakkor a budapesti szakértők ezt nem tartják valószínűnek. Egyes vélemények szerint már decemberben, mások szerint viszont a jövő év közepe előtt nem változik az irányadó ráta.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem zárható ki teljes mértékben, hogy a magyar jegybank ma változtat az alapkamaton – így foglalta össze a távirati iroda a londoni elemzők körében végzett felmérésének eredményét.
Az előrejelzésbe bevont hét nagy londoni befektetési és elemző ház közül három lát arra esélyt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) még az idén, akár már ma kamatot emelhet, tekintettel az adóintézkedések következtében is várhatóan romló inflációs kilátásokra és a szintén romló piaci környezetre. Ugyanakkor például a JP Morgan elemzői mindezzel együtt is azt jósolják, hogy az MNB 2011 közepe táján kezd majd kamatemelésbe. A Goldman Sachs ehhez hasonlóan továbbra is 2011 második felére várja a jegybank első kamatemeléseit. A befektetési ház előrejelzése kiemelte, hogy habár az infláció visszagyorsult a nyári mélypontról, és októberben – éves összevetésben – 4,2 százalékig emelkedett, ez azonban jórészt az élelmiszerársokkra vezethető vissza. Hozzátették, mivel az egyéb inflációs nyomások korlátozottak, az MNB várhatóan a kivárás álláspontjára helyezkedik, amíg ki nem derül, hogy az ársokk átmeneti jelenség-e, vagy elkezd átszűrődni maginflációs szintre is.
A londoni elemzőkkel ellentétben budapesti kollégáik közül csupán egy vár negyedszázalékos alapkamat emelést a mai napon. A Reuters által megkérdezett 21 hazai elemző körében gyakorlatilag egyöntetű vélemény, hogy az év végéig nem lesz kamatváltozás Magyarországon. A szakértők döntő többségének kamatprognózisa 2011 végére is megegyezik a jelenlegi 5,25 százalékkal. A válaszoló 17 szakértő közül kilencen várnak a mostanival azonos alapkamatot a jövő év végén is, míg hatan emelést és ketten csökkentést prognosztizálnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.