Kambodzsa gyászolja halottait

Nemzeti gyásznapot hirdettek holnapra Kambodzsában, miután legalább 378 ember lelte halálát hétfőn az ország egyik legnagyobb ünnepségén kialakult tolongásban. Még nem tisztázott, mi okozhatta a pánikot, egyes szemtanúk szerint többen elájultak a tömegben, mások azt állították, a rendőrség vízágyúzása miatt kaptak áramütést az emberek a hídon.

Vigh Dániel
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is holttestek után kutatnak a mentőegységek Phnompenben, a Tonle Sap folyóban. Miként megírtuk, helyi idő szerint hétfő este tíz óra körül pánik tört ki a víz ünnepén Kambodzsa fővárosában. Legkevesebb 378 embert halálra taposott a rémült tömeg, a sérültek száma meghaladja a hétszázötvenet – jelentette az AP. Hun Sen miniszterelnök szerint ez volt az ország legsúlyosabb tragédiája a kommunista vörös khmerek 1970-es évekbeli rémuralma óta. Holnapra nemzeti gyásznapot rendelt el a kormányfő.
Az idén rekordszámú, négymillió ember látogatott el az ázsiai ország egyik legjelentősebb eseményére, a víz ünnepére, amelyet a Mekong tiszteletére rendeznek minden évben. Phnompenben a koncertek és tűzijátékok mellett csónakversenyeket is tartottak a háromnapos rendezvényen. A pánik a fővárost átszelő folyón, a Tonle Sap közepén lévő Gyémánt-szigeten, a zárókoncert helyszínén és a szigetet a szárazfölddel összekötő hídon tört ki. Az emberek feltorlódtak és összepréselődtek a hídon, sokan a földre kerültek, mások pedig a vízbe estek, amikor a tömeg megpróbált lemenekülni a keskeny hídról. A földön fekvő és összetaposott emberek közül sokan kiabáltak segítségért, de hiába. Szemtanúk szerint a híd mindkét oldaláról egyszerre megindult emberáradat is a pánik kiváltó oka lehetett. Hivatalos magyarázat még nincs a történtekre, a kormány vizsgálóbizottság felállítását ígérte a tragédia okainak feltárására.
A CNN riportere szerint akkor vált válságossá a helyzet, amikor a kambodzsai rendőrség vízágyúval próbálta gyorsabb haladásra ösztökélni a lampionokkal és lámpafüzérekkel feldíszített hídon tartózkodó embereket, akik közül sokakat áramütés érhetett. A miniszterelnök személyes tanácsadója tagadta ezt az állítást. Steve Finch, a helyi Phnom Penh Post újságírója viszont közölte, hogy egy, a neve elhallgatását kérő orvos több esetben állapított meg áramütést a halál okaként. Finch beszámolója szerint több száz cipő, ruhadarab és egyéb személyes tárgy borította a hidat, a környező utcákat és a folyó felszínét. A helyszínen tegnap is teljes volt a káosz, a mentőautók folyamatosan szállították el a sérülteket a környező kórházakba, amelyek már megteltek. Phay Siphan kormányzati szóvivő elmondta, a kormány minden, a tragédiában elhunyt áldozat családjának ötmillió rielt (255 ezer forintot) ad a temetési költségekre, valamint egymillió riel gyorssegélyt (50 ezer forintot) ad minden sérültnek. A hatóságok szerint nincs külföldi állampolgár sem a sérültek, sem a halottak között.
Dmitrij Medvegyev orosz elnök hétfő este mélységes együttérzéséről biztosította Norodom Szihamoni kambodzsai királyt, és mielőbbi gyógyulást kívánt a sérülteknek – írta az MTI. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Barack Obama elnök és az amerikai nép nevében szintén sajnálatát fejezte ki a tragédia miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.