Kambodzsai sikereink

P. Szabó Ernő
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Siem Reapban, az angkori egykori királyi templomváros szomszédságában vasárnap ért véget az ICC (az UNESCO nemzetközi tudományos és örökségvédelmi testülete) 17. plenáris ülése. Az eseményen jelen voltak az angkori régészeti feltárásokban kulcsszerepet játszó országok nagykövetei és a Világörökség – Angkor nemzetközi tudós közösségének legkiválóbb képviselői.
A konferencián felszólalt Zelnik István műgyűjtő, aki – ebben az évben először – Magyarországot egy nemzetközi csapat élén képviselte. Előadása azt a tudományos munkát mutatta be, amelyet az elmúlt két évben végzett a kutatócsoport. A magyar szakértők két éve dolgoznak Koh Ker, a 10–11. századi királyi főváros feltárásán; az elmúlt években 73 feliratos kőtábla került elő a Koh Ker-i területen, feldolgozásukat Claude Jacques és Karsai György profeszszorok végzik. Az eddig elért eredményeket az ICC plenáris ülésére időzítve publikálták. Várakozás kíséri azt a bejelentést, amely szerint 2011 tavaszán Budapesten megnyílik a Délkelet-Ázsia művészetének szentelt Aranymúzeum, az Európában egyedülálló gyűjtemény Zelnik István több mint négy évtizedes munkájának eredménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.