Karácsonyra áll az új iszapgát

Hírösszefoglaló
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 6-ig felépül Kolontáron az első mintaház, az erre kijelölt 4 hektáros telek közművesítése folyamatban van – közölte tegnap a Belügyminisztérium építésügyi szakértője Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely képviselő-testületének együttes ülésén. Szaló Péter elmondta: a kiviteli tervek elkészültek, a telkek megosztása megtörtént, a mai összesítések szerint 23 házat építenek Kolontáron. A devecseri építkezésről szólva elmondta, hogy a kijelölt 23,5 hektáros területen 2010. február 25-ig kell elkészülni a közművesítési munkákkal, az engedélyezést gyorsított eljárással biztosítják. A szakértő tájékoztatása szerint arról még nincs végleges adat, hányan döntenek új lakás építtetése mellett, de a végéhez közelít az egyeztetés. Az ülésen Szittáné Bilanics Erzsébet, a Belügyminisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy az érintett önkormányzatok eddig kétmilliárd forint támogatási igényt jelentettek be, amelyet az önkormányzati tulajdonban keletkezett károkra és a kötelező feladatok ellátására a kormány vis maior keretéből finanszíroznak. Hozzátette: 210 millió forint azonnali kiutalásáról már intézkedtek, a védekezési költségek 100 százalékban elszámolhatók. Közben Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos tegnap arról tájékoztatott, hogy aláírták az első lakásvásárlásról szóló adásvételi szerződést a jogi munkacsoport munkatársai a vörösiszap-katasztrófa károsultjaival.
Szabó Csaba, a vidékfejlesztési tárca miniszteri megbízottja tegnap bejelentette, hogy a külterületek mentesítésének várható maximális költsége 8,3 milliárd forint lesz, a vörösiszappal elöntött területről elkészített ütemterv havi bontásban tartalmazza a konkrét feladatokat. Elhangzott tegnap az is, hogy várhatóan december 23-ig elkészül a vörösiszap-katasztrófa térségének biztonságát garantáló, úgynevezett kettes gát Kolontáron. A Greenpeace pedig közleményben jelezte, hogy a szervezet mintavételei továbbra is részben nagyon magas arzénértékeket mutattak ki a vörösiszap-katasztrófa által sújtott területen.
Átmeneti állami támogatásért fordulhatnak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz a veszteséget szenvedett termelők, élelmiszer-feldolgozók és állattartók a vidékfejlesztési miniszter rendelete értelmében. A kérelmeket december 1. és december 8. között nyújthatják be az érintettek, a keretösszeg 350 millió forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.