Katynon át vezet az út a megbékélés felé

Áttörésként értékelték Varsóban a duma tegnap első olvasatban elfogadott nyilatkozatát, amelyben az orosz parlament elismeri, hogy a katyni tömeggyilkosságot Sztálin és más szovjet vezetők egyenes utasítására követték el. A nyilatkozat újabb lépés a lengyel–orosz megbékélés útján, amely mindenképpen megalapozza Dmitrij Medvegyev orosz elnök egy hét múlva esedékes varsói látogatásának hangulatát.

Munkatársunktól
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katyni tragédiáról és áldozatairól címmel tegnap első olvasatban fogadott el nyilatkozatot az orosz parlament, amelyben rámutat, hogy a sokévi titkosság után nyilvánosságra került dokumentumok nemcsak a szörnyű tragédia mértékét tárják fel, hanem azt is tanúsítják, hogy a bűncselekményt Sztálin és más szovjet vezetők egyenes utasítására hajtották végre. A képviselők emlékeztettek rá, hogy a hivatalos szovjet propaganda a nácikra hárította a felelősséget a történtekért, és csak az új Oroszország ismerte el, hogy a lengyel állampolgárok tömeges legyilkolása a Szovjetunió területén az orosz állampolgárokat is tízezrével megsemmisítő totalitárius állam önkényének következménye volt. Konsztantyin Koszacsov, a duma külügyi bizottságának elnöke az indítványt előterjesztve hangsúlyozta, hogy elfogadása nemcsak a lengyel népnek, hanem elsősorban Oroszországnak fontos.
S bár a legnagyobb ellenzéki párt vezére, Jaroslaw Kaczynski kártérítést követelve továbbra is fenntartásait hangsúlyozza, Varsóban fontos jelzésnek és áttörésnek tartják a nyilatkozatot. Andrzej Halicki, a parlament külügyi bizottságának elnöke rámutatott, a nyilatkozat az első olyan cselekedet, amely azt bizonyítja, hogy az orosz–lengyel kapcsolatok és tárgyalások őszinték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.