Késlekednek a kínai hatóságok

Nagy Áron
2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő, de Peking máig nem kérte ki hivatalosan a norvég diáklány, Pernille Marie Thronsen budapesti megölésével gyanúsított Csao Fej (Zhao Fei) aktáit – értesült lapunk. Információnkat az Országos Rendőr-főkapitányság megerősítette. Közleményükben ismételten leszögezték: amennyiben az eljárásban közreműködő kínai hatóságoktól a magyar rendőrséghez hivatalos jogsegélyként megkeresés érkezik, úgy a nemzetközi jogot követve a hazai nyomozó szervek minden, az eljárás sikeres lefolytatásához, a nyomozás sikeres befejezéséhez szükséges segítséget meg fognak adni az ázsiai félnek. A férfi továbbra is nemzetközi körözés alatt áll, mivel tartózkodási helye a magyar rendőrség számára ismeretlen – tették hozzá.
Ismeretes, hogy Csao Fej az augusztus végi, Hársfa utcai gyilkosság elkövetése után hazájába szökött, ahol néhány hétnyi bujkálás után őrizetbe vették. Előzetes letartóztatását októberben bizonyítékok hiányában megszüntették. Az indokolás szerint azért kellett kiengedni a férfit, mert Magyarország nem adta át az ügy dokumentumait, s 30 napnál tovább senki sem tartható fogva megalapozott gyanú nélkül.
A történtek miatt előbb a norvég, majd a magyar közvélemény is felbolydult. A Legfőbb Ügyészség szóvivője, Borbély Zoltán akkor arról tájékoztatott: a magyar hatóságok nem akarják akadályozni Csao Fej felelősségre vonását. A jogsegélykérelmi eljárás szabályai azonban rögzítettek. Megjegyezte, hogy egy, az előírásoknak nem megfelelő konzuli levélen kívül más, értékelhető kérvény eddig nem érkezett Kínából. Norvég fórumozók eközben arról írtak, félő, Kína megvédi állampolgárát; hogy felelősségre vonása elmarad, akár annak az arab férfinak, aki néhány éve Londonban végzett hasonló módon egy skandináv diáklánnyal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.