Két arany az első napon

Már az első napon két magyar aranyérem született az Eindhovenben zajló rövid pályás úszó Európa-bajnokságon. Női kétszáz méter vegyesen címvédőként Verrasztó Evelyntől vártuk is a sikert, amit hatalmas fölénnyel, két testhosszal ért el, kétszáz pillangón Jakabos Zsuzsa taktikus versenyzéssel, az utolsó tíz méteren robbantva csapott be elsőként. Ugyanebben a versenyben Mutina Ágnes negyedik lett, csakúgy, mint férfi kétszáz mellen Bernek Péter. Az első napon nyolc aranyérmet osztottak, amelyeken a magyarok és a németek osztoztak, utóbbiak tehát hat Eb-címet is szereztek.

Munkatársunktól
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a délelőtti előfutamok ígérték a két magyar győzelmet, hiszen Verrasztó és Jakabos is a legjobb idővel jutott be a délutáni döntőbe. Mint utaltunk rá, kétszáz pillangón Mutina Ágnes is finálét úszott, amiről az ifjúsági olimpiai bajnok Kapás Boglárka csak kevéssel maradt le, a tizedik legjobb időt úszta.
Délután Verrasztó Evelynnek legfeljebb saját Európa-csúcsa (2:04,64 perc) lehetett az ellenfele. Ettől ugyan elmaradt, 2:07,06-tal csapott célba, ami kiváló idő, a világ idei legjobbja, hisz ne feledjük, erre az évre már eltörölték a csodadresszeket, az előírások szerint a hölgyek úszóruhája nem fedheti a vállakat és a térdeket sem. „Edzőim 2:07-en belüli időt vártak tőlem, de szerintem így sem lesznek túlságosan elégedetlenek. Jelen pillanatban azt hiszem, ez volt a legjobb, amit úszhattam. Nem érdekel, kik voltak itt, s kik nem, most ez az Európa-bajnokság, s én itt győztem. Számomra ez a lényeg” – értékelt elégedetten és harcosan Verrasztó.
Jakabos Zsuzsanna 190 méteren keresztül látszatra nagy csatát vívott az olasz Polierivel, ám az utolsó tíz méteren játszi könnyedséggel rázta le, s nyert 2:05,58-cal. Jakabos pályafutása első felnőttaranyérmét szerezte, így számára különösen értékes ez a győzelem. „Megdöntöttem a szuperdresszes egyéni legjobbamat, már ezért sem lehetek elégedetlen. A fordulóim most nem voltak olyan rosszak, bár még akad rajtuk bőven csiszolnivaló. Tapadni akartam az olasz lányra, s bíztam benne, hogy a végén meglépek tőle. Nagyon boldog vagyok” – így hangzanak Jakabos aranyszavai. Mutina Ágnes negyedik helye dicséretes, a dobogóra nem volt esélye.
Bernek Pétert ettől viszont csak egy tizedmásodperc választotta el. A férfi kétszáz hát nagyon furcsa döntőt hozott. Már ötven méter után szétszakadt a mezőny, végül azok – köztük Bernek – taktikáztak jól, akik tartalékoltak a finisre. Az ifjúsági olimpiai bajnok magyar úszó szépen jött fel, de a harmadik helyet nem tudta elérni. 1:52,81 perccel így is új egyéni csúcsot úszott, ami egyben új magyar rekord, már a régit is ő tartotta a két héttel ezelőtti ob óta. A nemzetközi mezőnyben is ritkaságszámba megy, hogy valaki „fecskében” döntsön egyberészes csúcsot. S koránál fogva Bernek még fejlődőképes. Tegnapi teljesítménye azt mutatja, ma már több, mint ígéret, a londoni olimpián is számolni kell vele.
Tegnap még Verrasztó Dávidtól remélhettünk érmet, férfi 200 méter vegyesen a hatodik legjobb idővel jutott döntőbe, ám nem tudott újítani. Már a rajtnál beragadt, a nyáron a budapesti Eb-n 400 méteren ezüstérmes magyar versenyző végül hetedik lett.
Takács Krisztiántól már az is szép, hogy ötven gyorson bejutott a döntőbe, ott nyolcadikként ért célba. Ugyanitt Kozma Dominik lemaradt a fináléról. Zámbó Balázs 400 m gyorson a 11. helyen végzett (3:48,14 p), férfi 100 pillangón négy magyar is próbálkozott: a közülük legjobb Hős Péter is csak a 20. (53,34), míg Biczó Bence (54,06) a 26., Pulai Bence (54,08) a 27., Szána Zsombor (55,53) pedig a 35. lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.