Kétezer urándúsító centrifuga Phenjanban

Siegfried Hecker amerikai tudós mintegy kétezer urándúsításra használt centrifugáról számolt be szombaton, miután meglátogathatott egy ezzel foglalkozó észak-koreai létesítményt. Az észak-koreai ügyekért felelős amerikai különmegbízott – többek között emiatt is – tegnap ázsiai körútra indult.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghökkentően modern, korszerű urándúsító létesítménybe engedték be az amerikai Stanford Egyetem egyik nukleáris szakértőjét a hét végén Észak-Koreában. Az esetről tudósító The New York Times liberális napilap idézi Siegfried Heckert, aki szerint az észak-koreai hatóságok azt közölték vele, hogy mintegy kétezer centrifugát üzemeltetnek a létesítményben. Hecker értesítette a Fehér Házat az általa látottakról – írta az MTI. Az atomtudósnak nem volt ideje felmérni, hogy csupán alacsony dúsítottságú, azaz erőművek üzemeltetésére alkalmas, vagy atombombák gyártásához szükséges, magas dúsítottságú uránt állítanak elő. A létesítmény eddig nem volt ismert, mert tavaly áprilisában, amikor kitiltották Észak-Koreából az atomlétesítményeket ellenőrző szakértők nemzetközi csoportját, papíron még nem létezett.
A látogatással majdnem egy időben kezdte meg ázsiai körútját az észak-koreai ügyekért felelős amerikai különmegbízott. A brit Reuters hírügynökség szerint a tegnap Szöulba érkező, kínai, japán és dél-koreai vezetőkkel tárgyaló Stephen Bosworth az észak-koreai atomprogram helyzetéről, illetve a Hecker által látott új információkról folytat megbeszéléseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.