Kétséges a magyar filmszemle sorsa

Tizenhét magyar játékfilm nevezett a jövő évi magyar filmszemle versenyébe, tizenhárom koprodukciós alkotás a bemutató- szekcióba. Összesen négyszáznégy alkotás versenyezne azért, hogy többségüket az előzsűrizés után bemutassák a jövő évi filmszemlén. Ám a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) kuratóriuma szerint nem lesz meg a pénz a 2011-es filmszemle megrendezésére.

Tölgyesi Gábor
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhét magyar játékfilm, tizenhárom koprodukciós alkotás, száznegyvenöt dokumentumfilm, ötvennyolc tudományos-ismeretterjesztő mozgókép, kilencven kisjátékfilm, huszonegy televíziós alkotás és hatvan animáció nevezett be a jövő évi filmszemlére – derül ki az MMK öszszesítéséből. Annak ismeretében, hogy az új kormány nyáron gazdasági kényszerből másfél milliárd forintot zárolt a filmfinanszírozó közalapítvány költségvetéséből, e számok figyelemre méltók. Ráadásul az idei támogatások nagysága elmarad a korábbi évekhez képest, a dokufilmesek egy fillért se kaptak, míg az MMK április végén hivatalba lépett kuratóriuma 7,9 milliárd forintos kötelezettségvállalást örökölt elődjétől, és évente mintegy 500 millió forint banki hitelkamatot kell törlesztenie.
A közalapítvány kuratóriuma szerint nem lesz pénz a jövő évi, 42. Magyar Filmszemle megrendezésére, a költségvetési zárolás, valamint a közzétett, 2011. évi költségvetési adatok tükrében. Emiatt a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz (Nefmi) fordult, erkölcsi és anyagi támogatást kérve. – Az Európai Unió soros elnökségére és a magyar filmkultúra érdekeire való tekintettel a kuratórium nagyon fontosnak tartja a közpénz támogatásával létrejött magyar filmalkotások bemutatását – indokolt közleményében az MMK vezetése.
A költségvetési tervezet szerint jövőre a Nemzeti Kulturális Alap 800 millió forintot kapna filmek gyártásának támogatására, a Nemzetgazdasági Minisztérium kétmilliárdot. A Nefmi költségvetési tervezete szerint az MMK 1,035 milliárd forintból gazdálkodhatna 2011-ben, a tárca további 175 millió forintot fordíthatna filmszakmai támogatásokra. Az MMK vezetése szerint nemcsak a szemle megrendezése, a teljes magyar filmkultúra működtetése vált bizonytalanná azzal, hogy 2011-ben jelenlegi költségvetésének mintegy ötödével gazdálkodhatna. Igaz, a költségvetési tervezet december elejéig változhat.
A kormány segíteni fog a kényszerűen felvett bankhitelek miatt nehéz helyzetbe került filmalkotóknak – jelentette ki Halász János államtitkár tegnap a parlamentben, Karácsony Gergely LMP-s képviselő interpellációjára válaszolva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.