Keveslik Matolcsy ajánlatát

A szakszervezetek keveslik Matolcsy György ajánlatát, amelynek lényege, hogy azon közalkalmazottaknak, akiknek jövőre csökkenne a nettó bére, az állam annyi pluszpénzt ad, amellyel az idei szintnek megfelelően kipótolja az összeget.

Bákonyi Ádám
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a kormánnyal nem sikerül egyezségre jutni, december 4-én a Parlament közelében demonstrálnak a szakszervezetek. Azt mondják, abban reménykedtek, hogy a mostani kabinet kedvező ajánlatot tesz a közszférának.
Mindez azért visszás, mert az akciót szervező érdekvédők az elmúlt nyolc évben érdemi nyomásgyakorlás nélkül szemlélték a közszolgálat és az ott dolgozók kivéreztetését. Ezek közé tartozik, hogy a 2002-es, átlagosan ötvenszázalékos béremelést követő nyolc évből négyben semmiféle illetményalap-emelés nem történt, így a bérek reálértéke már tavaly visszazuhant a 2002-es szintre. Nem volt reakció a közszférát érintő, összesen közel százezer fős elbocsátásokra, és a közszolgák 13. havi bérének megszüntetése sem vezetett olyan szakszervezeti ellenálláshoz, amely meghátrálásra késztette volna az előző kabinetet.
Részletek a 3. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.