Kgfb: holnap még fel lehet mondani

Bodacz Péter
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnap még felmondhatják kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat (kgfb) azok az autósok, akiknek január elsejére esik az évfordulójuk, így új, kedvezőbb feltételű szerződést köthetnek december végéig. A november első napjával elstartolt kampány 40 százalékkal olcsóbb ajánlatokat hozott, ami a tavalyinál is több autóst ösztönöz arra, hogy újrakösse kgfb-szerződését. Mint azt a Netrisk.hu internetes alkusztársaság közölte, a portálon váltók száma vasárnap reggelre elérte a 320 ezret, ami a múlt évi rekordszámú kötést is meghaladja.
Ha a Netrisk forgalomnövekedése megfelel az országos átlagnak, akkor december végéig országszerte összesen közel kétmillió váltóval és mintegy 26 milliárd forintos összesített megtakarítással lehet számolni. A biztosítótársaságok közötti erőviszonyok a cég statisztikái szerint érdemben nem változtak: a legtöbb új szerződést továbbra is a K&H köti, nyomában szorosan az Allianz, majd – mintegy tíz százalékpontos különbséggel – a Köbe és az Astra Biztosító áll. Az átlagosan több mint 13 ezer forintos megtakarítás alapján a Netrisken november elseje óta újraszerződött autósok összesen több mint négymilliárd forintot spóroltak, ha pedig a váltók száma a portálon elérné a kampány végére a 400 ezret, a megtakarított összeg első ízben lépheti túl az ötmilliárd forintot.

Küszöbön a vagyonbiztosítási szezon. A vállalati vagyonbiztosítások többségének az év vége a fordulónapja, s ez előtt egy-két hónappal már lehet váltani. Mint arra az Union Biztosító elemzése felhívja a figyelmet, egyre több cég ismeri fel, hogy ez a szolgáltatás nem szükséges rossz, sokkal inkább a kockázatkezelés hatékony eszköze. Káresemény bekövetkezése alulbiztosított cégnél ugyanis a legrosszabb esetben akár a vállalat végét is jelentheti. Az idén várhatóan hatvanmilliárd forintos piac a következő években sem számíthat számottevő növekedésre, bár a lefelé tartó árspirálnak vége szakadhat. Gyors felfutás várható ugyanakkor az úgynevezett üzemszünet-biztosítások területén: az Union szerint az ilyen konstrukciók funkciója, hogy a vállalat a termelés, sőt tágabb értelemben az egész működés leállását is túl tudja élni azáltal, hogy a biztosító megtéríti a fix költségeket, amelyek így nem temetik maguk alá a céget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.