Kiberháborúba keveredett a WikiLeaks

A svéd igazságügyi hatóságok új nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a WikiLeaks portál alapítója, Julian Assange ellen – közölte tegnap a svéd főügyészség. Az időközben egyfajta kiberháborúba keveredő, emiatt végül egy svájci szerverre költöző honlap – partnerei segítségével – közben folytatta a nem éppen hízelgő amerikai diplomáciai megjegyzések kiszivárogtatását.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlan találkozó? A WikiLeaks nyilvánosságra került anyagaival hozta összefüggésbe több lap is Silvio Berlusconi tegnapi találkozóját Vlagyimir Putyinnal. A The Guardian információi szerint az utazásról Rómában csak néhány órával azután döntöttek, hogy kiderült, az amerikai diplomáciai jelentések vélelmezik, hogy a két kormányfő kiváló személyes viszonya mögött közös üzleti érdekeltségek is meghúzódhatnak. A Le Monde mindezekkel kapcsolatban konstatálja, hogy a két politikus szoros kapcsolata láthatóan idegesíti Washingtont. (S. G.)


Kisebb kiberháborúba keveredett tegnap a negyedmillió amerikai diplomáciai jelentés kiszivárogtatása miatt a nemzetközi sajtót gyakorlatilag uraló WikiLeaks, miután az amerikai EveryDNS közlte, megvonja a szolgáltatását. A honlap így – meg nem nevezett forrásokra hivatkozva – egy időre franciaországi szerverekre került át. Eric Besson, a digitális gazdaságért felelős francia miniszter közölte, nem támogatják a WikiLeaks működését. A francia OVH szolgáltató pedig gyorsított eljárásban egy bírót kért fel, hogy foglaljon állást arról, működhet-e legálisan ez az internetes oldal Franciaországban. A honlap végül egy svájci szerverre került, ahol folytatta működését.
Moszkva nem dramatizálja a WikiLeaksen ismertetett amerikai diplomáciai jelentéseket, ezért az orosz–amerikai kapcsolatokat nem köti holmi kiszivárogtatásokhoz – jelentette ki tegnap Dmitrij Medvegyev. Az MTI által is idézett orosz államfő szerint ha az orosz külügyminisztérium vagy a titkosszolgálatok egyebek között amerikai partnereikről készült jelentései kerülnének be a sajtóba, ők is nagy örömüket lelnék bennük. Úgy vélte azonban: a WikiLeaks közlései az amerikai diplomácia cinizmusát mutatják és hatással lehetnek Washington más országokkal való kapcsolataira.
Tegnap kiderült, hogy osztrák bankoknak az iráni és az észak-koreai rezsimhez, valamint az orosz maffiához fűződő feltételezett ügyfélkapcsolatai miatt aggódott az Egyesült Államok, egy esetben amerikai nyomásra fel is bontottak egy üzleti kapcsolatot. Akárcsak az is, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA áll az amerikai diplomatáknak a WikiLeaks által leleplezett és az elmúlt napokban sokat bírált „kémtevékenysége” mögött – írta tegnap a brit The Guardian című lap.
Julian Assange ellen egyébként a svéd főügyészség tegnap új, a korábbi hiányokat pótló elfogatóparancsot adott ki. Assange állítólag Délkelet-Angliában bujkál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.