Kína elengedné Phenjan kezét

Hírösszefoglaló
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínának is kínos az észak-koreai nukleáris fegyverkezés, és hosszú távon a két ország békés egyesülését támogatja. A WikiLeaks iratokból kiolvasható, Peking szívesen levenné már a kezét Phenjanról. A kiszivárgott beszámolók szerint több kínai elszólás is alátámasztja az észak-korai kapcsolatok romlását.
Idén februárban Csun Jung Vu, az akkori dél-koreai külügyminiszter-helyettes arról beszélt a szöuli amerikai nagykövetnek, hogy a kínai vezetők új generációja már nem tekint megbízható szövetségesként Phenjanra. Vu szerint Észak-Korea gazdaságilag összeomlott, és politikailag is ez vár rá Kim Dzsong Il halála után, Kínának pedig nem lenne ellenére egy szöuli vezetésű egységes Korea létrejötte. Vu véleménye vélhetően nem egyezik Pekingével, kínai szakértők szerint ugyanis abszurd az a feltételezés, hogy Kína magára hagyná Phenjant. A félsziget északi felével való kapcsolat számukra stratégiai kérdés, és ezt támasztja alá Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök megjegyzése is: „lehet, hogy nem szeretjük őket, de szomszédok”. A pekingi diplomácia mindenestre tegnap mozgásba lendült, Hung Lej (Hong Lei) közölte, Kína szorgalmazza a tárgyalásokat Phenjannal. A tegnap – egy észak-koreai küldöttség mellett – Pekingben egyeztető japán nukleáris főtárgyaló, Szaiki Akitaka ugyanakkor még nem látja elérkezettnek az időt erre.
Időközben folyik a Sárga-tengeren a közös dél-koreai és amerikai hadgyakorlat, amelyre válaszul Észak-Korea hivatalosan is bejelentette, hogy új jongbjoni nukleáris reaktorában több ezer centrifuga dolgozik az urándúsításon, és hogy egy könnyűvizes reaktor is épülőben van. Phenjan ezzel a bejelentéssel akar nyomást gyakorolni a nemzetközi közösségre, noha továbbra is hangoztatja: az új erőmű csak energiát termelne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.