Kivörösödhet Szlovákia?

A Robert Fico vezette Smer-Szociáldemokrácia győzelmére számítanak a szlovákiai elemzők a helyhatósági választáson. Dél-Szlovákiában a Magyar Koalíció Pártja és a Most – Híd szlovák–magyar vegyes párt közt viszont éles csata várható, amiből éppenséggel a szlovák jelöltek kerülhetnek ki győztesen.

Neszméri Sándor
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sok esélyt adnak a szlovákiai elemzők a kormányzó jobbközép pártoknak a mai helyhatósági választáson. A Robert Fico vezette Smer-Szociáldemokrácia népszerűsége a kormány megszorító intézkedései miatt újra negyven százalék fölött van, ami az egyfordulós, egyszerű többségű szavazási rendszerre épülő helyhatósági választáson azt eredményezheti, hogy kivörösödik Szlovákia a voksolást követően. A jobboldali pártok eddigi bástyájának számító Pozsonyt és Kassát is elveszíthetik.
A helyi hatalom a szombati szavazást követően 2920 településen változik majd, hat kistelepülésen nem tartanak választást, mert sem a polgármesteri posztért, sem az önkormányzati képviselői helyekért nem mutatott érdeklődést senki. Országosan viszont egyre nagyobb az érdeklődés a helyi hatalom iránt, erre utal, hogy a polgármesteri posztokért csaknem 8700 jelölt szállt ringbe, a több mint 22 ezer helyi képviselői mandátumért pedig csaknem nyolcvanezren mérettetik meg magukat. A választópolgárok viszont egyre inkább belefáradnak a nagypolitika állandó csatározásaiba: a felmérések szerint a szavazásra jogosultak alig negyven százaléka készül az urnákhoz vonulni, szemben a korábbi ötven százalék feletti hajlandósággal.
Dél-Szlovákiában sem jobb a helyzet, a Magyar Koalíció Pártja és a Bugár Béla vezette Most – Híd vegyes párt a mintegy 520 magyarok által lakott település közül alig huszonötben állított közös jelöltet. Ez különösen azokon a településeken üthet vissza, ahol a lakosság nemzetiségi aránya nagyjából fele-fele arányban oszlik meg, hiszen az egymással versengő magyarok mellett a befutó „nevető harmadik” a szlovák jelölt lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.